България изтегли тежък жребий за квалификациите за Евробаскет 2017. Нашите се паднаха в група Е заедно със силните отбори на Словения и Украйна. Четвъртият тим в потока е Косово. Тези съперници изтегли бившият селекционер на тима ни Пини Гершон.

Общо 27 отбора ще участват в квалификациите. Те ще се борят за 11 места на шампионата. Квалификациите ще се проведат между 31 август и 17 септември.

Квалификантите са разделени в шест групи по 4 отбора и една група с три тима. Всички победители в групите и четирите най-добри втори отбора ще играят на Евробаскет 2017.

13 тима вече си осигуриха участие. Това са домакините Финландия, Израел, Румъния и Турция. Билети за турнира имат и тимовете, които ще участват на Олимпийските игри в Рио де Жанейро - Испания и Литва, както и тези, които ще се включат в олимпийските квалификации: Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Италия, Латвия и Сърбия.

Ето и всички групи:


Група А: Белгия, Исландия, Швейцария,  Кипър

Група В: Германия, Холандия, Австрия, Дания

Група С: Русия, Босна и Херцеговина, Швеция,

Група D: Полша, Естония, Беларус, Португалия

Група E: Словения, Украйна, БЪЛГАРИЯ, Косово

Група F: Грузия, Черна гора, Словакия, Албания

Група G: Македония, Унгария, Великобритания, Люксембург

Припомняме, че националният отбор на България все още няма селекционер. Той ще бъде избран на 26 януари на заседание на Управителния съвет. Вариантите са Шарон Друкер (Израел) и Любомир Минчев. С оглев тежкия жребий се очаква изключително интересно заседание и избор. Бъдещият нов треньор със сигурност ще има предвид минималните шансове да се класираме на Евробаскет 2017, така че... очакваме да видим кой ще рискува и ще поеме тежестта.