Баскетболният Левски оцеля! Добрата новина дойде днес с представянето на новия спонсор – компанията за електроенергия „Енекод”. На пресконференция президентът на клуба Константин Папазов и представителят на борда на директорите на компанията Георги Николов обявиха съвместния проект и бъдещите планове.

„Преминахме дълъг период на лишение. Две години и половина са страшно много време. Надявам се мъките да са приключили. Всъщност, ние започнахме сезона с помощта на корпорация „Развитие” и Александър Александров, на когото съм безкрайно благодарен. Те обезпечиха календара и пътуванията и на двата отбора (мъже и юноши) за цялата година. Това ни даде спокойствие да продължим в първенството и да не се откажем. Сега вече имаме и подкрепата на „Енекод”, каза Тити Папазов.

„Молил съм се ден и нощ нещо да се случи. Имахме възможността да наследим добри млади играчи, на които да разчитаме в последните две години. Евгени Хаджирусев, Пейчинов и всички останали получиха шанс да играят и бяха с нас в най-трудния период. Благодаря на треньорите Мануел Марков и Димитър Ангелов. На този етап съм категоричен, че дори и с появата на новия спонсор младите състезатели остават. Няма да бъдат привличани нови, а те да седнат на скамейката. Няма да е честно спрямо тях. Имахме разговор с новите спонсори, които ме попитаха дали искам да променя облика на отбора, за да преследваме по-високи цели в краткосрочен план. Убедих ги, че ще разчитаме на настоящите момчета. Естествено, може да се появят един или двама българи, но ще работим постепенно. Този път не искам фойерверки, искам да сме спокойни и умерени. Преди бяхме в един розов свят, но всичко свърши”, допълни президентът на Левски.

На въпрос на БЛИЦ, колко време имаше още Левски без появата на нов спонсор, Тити отговори: „За мен това е спасение. Не знам още колко щяхме да караме, но най-много един-два месеца. Всеки месец беше ходене по мъките, заеми, комбинации. Благодаря на хората, които бяха до мен и дори са ми давали пари на заем, за да оцелеем. Истината е такава, че новите ни партньори спасиха не само нашия клуб Левски, но и баскетбола в София.”

„Бях откровен с хората от компанията. Всички пари, които давате, на мига ги губите, защото в българския спорт за съжаление няма възвращаемост. Приходите от билети, маркетинг и продажба на артикули, както и от телевизионни права, са изключително малки. Ако в други страни, тези приходи са основни за издръжката на един клуб, в България не е така. Искам да се постави една по-широка основа за финансирането на Левски. Да има стратегически план за бъдещето. Заедно с „Енекод” да има още няколко спонсора, естествено с добра комуникация между тях. И когато един от тях излезе от управлението или от финансирането да няма катаклизми. Как стана срещата между нас? Те ме намериха, а не аз тях. Изключително съм им благодарен”, каза още Папазов.

„Със сигурност новото спонсорство е изключително щастлив момент не само за мен, но за Левски и за целия баскетбол. Тези, които сте по-близо до мен, сте видели, че напоследък емоцията ми падна много. Сега обаче сме спасени. Бюджетът до края на сезона е осигурен, което означава спокойствие”, допълни президентът на "сините".

"Много пъти имах възможност да се откажа. Онова, което се случи на 15 февруари миналата година, не ми даде сърце да го направя. Тогава феновете показаха, че могат да бъдат обединени и спасиха клуба. Заради тях, заради момчетата в отбора и треньорите трябваше да продължа. Да, чакахме дълго и не вярвах, че две години и половина ще бъдем в такова положение. Знаех обаче, че все някога ще дойде и хубава новина", завърши Тити Папазов.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ