Задава се поредният сериозен скандал в баскетбола, този път юридически и документален, научи БЛИЦ. Става въпрос за протакания вече няколко месеца казус с национала Станимир Маринов, Балкан Ботевград и "Левски". Както е известно, гардът напусна клуба от Ботевград през лятото и тренира със "сините", но до днес нямаше права да бъде картотекиран. Днес след решение на Националната баскетболна лига Станимир Маринов получи зелена светлина за картотекиране в редиците на "Левски". От Балкан обаче не са съгласни с развитието по случая.

"Не знам как Националната баскетболна лига картотекира Станимир Маринов, когато под решението няма нито подписа на президента Петър Георгиев, нито на спортния директор Сандра Велчева. Петър Георгиев е в чужбина и все още не можем да се свържем с него", заявиха от Балкан пред БЛИЦ. От Лигата потвърдиха, че няма подписи, но заради електронната версия на изпратеното съобщение, което позволява подписите да бъдат във варианта: "Председател на НБЛ (подпис) - инж. Петър Георгиев".

Любопитното е, че в петък играят Рилски спортист и "Левски" и точно преди този мач "сините" се подсилват със Станимир Маринов. Това навежда на мисълта, че всичко е направено без знанието на президента на Лигата и Рилски спортист инж. Петър Георгиев. "Няма логика Петър Георгиев да позволи точно за мача на Рилски спортист, "Левски" да се подсили с изключително важен играч. В случая обаче се чува, че влиянието на Константин Папазов отново е изиграло решаваща роля и Петър Георгиев е бил принуден да даде съгласието си за картотекирането на Станимир Маринов", съобщиха източници на БЛИЦ.


Основанието на Станимир Маринов да разтрогне с Балкан е неполучени три заплати. Ето какво казаха още от клуба пред БЛИЦ: "Докато върви дело в съда нито една друга институция не може да вземе решение, а има заведено дело от Станимир Маринов към Балкан. Така че дело върви. Относно недадените заплати, за които играчът претендира и иска да разтрогне договора си, можем да кажем следното - той не е получил две заплати и половина, но са му наложени наказания в размер на две заплати. Има провинения два пъти и решението на клуба според вътрешния правилник са представени в съда. Това са документи, които дадохме в съда, за да се защитаваме и естествено, че няма как да предадем на Националната баскетболна лига. Т.е. след глобите Станимир Маринов няма никакво право да прекрати договора си, тъй като вече не са налице недадени заплати и той има договор с Балкан до месец май 2015 година."

В цялата история бесен е и президентът на федерацията Георги Глушков както и още два от водещите клубове у нас.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ