Капитанът на Лукойл Академик Тодор Стойков избухна след поредния резил в евротурнирите. “Студентите” загубиха вчера в София с 55:74 от КК Будучност и не успяха да се класират в Топ 16 на Еврокъп. След мача стана ясно, че част от американците почти сигурно ще бъдат освободени, не е ясна и съдбата на треньора Марин Докузовски.

“Мъчно ми е, естествено, че загубихме по такъв начин. Нормално е човек, който се е борил доста години отборът да има различен облик, да му е мъчно. Първо, отборът не е за Топ 16. Второ, претенции че имаме 10 равностойни играчи...Та ние нямаме дори първите 5, това всички го видяхме. Дайте да си говорим истината. Ако трябва някой да поема вината за цялостната ситуация, аз съм готов, аз ще я поема. Всичко е наред между българите и чужденците, не ги делим. Виждате обаче, че когато на едни им върви играта, те не получават шанс. Показахме дух и живец, защото знаем за какво играем и знаем, че оставаме тук и се борим за този отбор. Чужденците си отиват. И после какво, пак започва да се дава шанс на всички 10 баскетболисти”, коментира Тодор Стойков.

“Вижте, ако върнем мача с Барса през лятото, тогава играха всички. А тук от мач на мач едни играят все по-малко и по-малко, а други играят по 40 минути. Това е разликата, че тогава всички имаха равен шанс, а сега в повечето мачове играем по шест човека. Кой в Европа играе 40 минути? Аз на 35 години вече влизам на терена и не знам какво да направя. Представям си на тези, които са по-млади от мен какво им е – да стоиш на пейката и виждаш, че другият прави 15 глупости една след друга. Българският национален отбор отива надолу, защото играят по четирима чужденци във всеки един отбор, а тези, които трябва да играят, стоят на пейката. Това е самата истина. Като има ограничение за чужденците ще играят Павката, Ники, Веско, от други отбори ще играят други българи и лека-полека ще трупат опит. Ето, младият Николай Колев е национал и не го пускат, защото играят тези, дето сега ще си заминат и ще дойдат други. И ние сега ще берем угодията и кефа на някого. Тези, които оставаме – аз и още пет човека”, допълни опитният капитан.

Попитан дали ръководството се страхува да не загуби мач от вътрешното първенство и затова взима толкова много чужденци, Стойков отговори: „Явно ги е страх да не загубим от “Левски” или да не загубим първенството. Защо да не може да сме шампиони с повече българи? Ние си го показахме – колко беше разликата през втората част? Имаше и дух, и всичко. И от там пак се получи обратният ефект. Как завършихме втората част и как започнахме третата и от там всичко отиде по дяволите. Не че не сме се борили, опитвали сме се от началото колкото можем да се борим. Как няма да си тръгне Абукар, най-големият вкарвач бил. Ще си тръгнат, какво да направим. И аз трябва да си тръгна, но аз ще си тръгна с гордо вдигната глава, защото съм се борил за този отбор. За съжаление идват някои, провалят го и сега ние ще берем, както казах. Но това е съдбата на спортиста – има върхове и спадове. Продължаваме да се борим в българското първенство. Ние си строшихме главата много пъти вече – аз толкова загуби нямам в кариерата си, колкото по контроли. Надявам се от сега нататък да са по-малко”, завърши с мъка Тодор Стойков./БЛИЦ