В истински празник за децата от 15 столични училища се очаква да се превърне инициативата на Баскетболен клуб ЦСКА да проведе състезания между най-малките си възпитаници от тренировъчните групи, които захранват "червения" тим с таланти. За времето от своето възстановяване, баскетболният ЦСКА успя да създаде мрежа от 15 училища в София, в която треньори от клуба и вече съществуващи тренировъчни групи провеждат занимания с деца от 1-ви до 4-ти клас, пише Viasport.bg. От над 400 малчугани, които всяка седмица се учат да играят баскетбол под ръководството на специалисти, БК ЦСКА си създава база за селекция на млади таланти, чието обучение да продължи в зала „Румен Пейчев“.

След повече от половин година тренировки дойде време и ЦСКА да се отблагодари за желанието и усърдието на младите си възпитаници, като организира за тях междуучилищно първенство под формата на турнири, които ще се проведат през месец април и май в залата на стадион „Българска армия“. Ще бъдат проведени състезания в две възрастови групи – до втори и до четвърти клас. На 12-13 и 26-27 април ще се играе груповата фаза с общо 24 мача, а финалите между победителите от групите ще бъдат в уикенда на 17-18 май.

Мачовете между най-малките ще бъдат не само първи стъпки за тях в състезателния спорт, но ще се превърнат в спортен празник и забавление за цялото семейство с много награди, музика и настроение.

Инициативата нямаше да може да се осъществи и без помощта на Столична община. Проектът за турнира на БК ЦСКА е съфинансиран от Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта на Столична община и се реализира в подкрепа кандидатурата на София за европейска столица на спорта през 2017 г. и кандидатурата на  София и Югозападен регион за европейска столица на културата - 2019 г.