Баскетболистите на ЦСКА победиха с 81:71 шампиона Балкан като гост и записа 15-та победа за сезона в НБЛ. „Червените“ играха без контузения си лидер Таменанг Чо, който бе запазен от треньорския щаб за мачовете от турнира efbet Купа на България. Турнирът ще се проведе от 21 до 14 март в „Арена София“, като „армейците“ са един от домакините, заедно с другия столичен отбор – Левски.

ЦСКА има и 8 загуби и заема третото място във временното класиране. Шампионите вече са с баланс 16-6 и са втори в подреждането.

Гостите започнаха силно мача и натрупаха солиден аванс, който стигна дори до над 20 точки. През второто полувреме ботевградчани успяха да наваксат голяма част от пасива си, но столичани удържаха финалния им щурм и спечелиха. „Червените“ доминираха под коша и спечелиха борбата с 38-22.

В основата на успеха на „армейциите“ беше отличната игра на гарда Брандън Йънг, който стана топреализатор с 30 точки, 5 борби, 5 асистенции, 3 откраднати топки и коефициент на полезно действие 37. Драган Зекович вкара 17 точки, а Зейн Ноулс завърши с дабъл-дабъл – 12 точки и 13 борби.

Мануел Суарес се разписа със 17 точки за Балкан, а Димитър Димитров добави 15 точки. Николаос Дипларос се разписа с 12 точки, а 10 вкара Павлин Иванов.

Лидерът Рилски спортист пък направи втора грешна стъпка в НБЛ. Самоковци отстъпиха у дома на набралия скорост Черноморец със 72:85. Двата отбора ще се срещнат следващия вторник отново, този път в мач от четвъртфиналите на efbet Купа на България

„Акулите“ вече са с актив от 14 победи и 9 загуби и все по-близо до тройката на класирането. Самоковци, които претърпяха първа домакинска загуба в НБЛ от миналогодишните плейофи насам, продължават да са еднолично първи с 21-2. Успехът бе осми пореден за Черноморец.

Серия от 13-0 в последната част даде аванс на Черноморец, след като преди това двата тима бяха равностойни. Черноморец категорично спечели борбата – 53:34 и имаше по-добър процент в стрелбата от игра.

Капитанът Георги Боянов записа 30 точки и 8 борби за победителите, 20 вкара Джордан Тъкър, а с 14 и 8 асистенции приключи Мунис Туту. Симеон Лепичев се отличи с 11 точки. От пейката за бъргазлии дойдоха само 4 точки – на Брайс Нзе, но и 11 борби.

За Рилски Брандън Рандълф записа 16 точки, 8 асистенции и 6 борби, а по 13 вкараха Димаджио Уигинс (12 борби) и Чавдар Костов (6 асистенции). Васил Попов се включи с 11 точки.

В следващия кръг Рилски посреща ЦСКА, а Черноморец – Спартак Плевен.

Спартак Плевен записа втора поредна победа в НБЛ, след като у дома разсипа Берое със 105:81. Плевенчани са с баланс от 12-11, докато старозагорци имат 11 успеха и 12 поражения.

Николай Стоянов завърши с 18 точки и 6 борби за Спартак. Седариан Рейнс добави 16 и 5 борби. Николай Маринов реализира 15 точки. Цветомир Чернокожев оформи дабъл-дабъл – 14 и 10 борби. Божидар Аврамов се включи с 12 точки от пейката, а Ивко Ивков добави 10. Любомир Минчев даде шанс за изява на всички свои играчи, като само един от тях не успя да се разпише. В игра се върна след контузия и Станимир Маринов, който също реализира, макар че престоя на терена по-малко от 2 минути.

Дариъс Хол бе най-добър за Берое с 25 точки и 8 борби. Даниел Пюрифой се разписа с 13 и 7 борби. Кейси Барлоу остана с 10 точки и 5 асистенции.

В събота (18 март) Берое ще играе у дома с Шумен в среща от НБЛ, а през следващата седмица предстои турнира за efbet Купата на България, който ще бъде в София – в „Арена София“ от 21 до 24 март. Спартак Плевен ще се включи в четвъртфиналите на турнира срещу ЦСКА.

Академик Пловдив спря негативната си серия от седем поредни загуби и записа първа победа от 18 януари насам. Пловдивчани обърнаха Ямбол като гост с 90:85 и изместиха ямболци от осмото място във временното класиране. Академик вече има две победи срещу този съперник и има предимство пред него за участие в плейофите.

Решаваща за победата се оказа последната четвърт, спечелена с 34:23. Резервите на Йордан Янков нанизаха цели 40 точки, дошли от трима играчи, срещу само 1 от пейката на Ямбол.

Тайлър Криймър вкара 19 точки за успеха. 16 наниза Николай Николов, 15 – капитанът Антонио Гуджино, а по 13 реализираха Васил Бачев и Евгени Хаджирусев.

За домакините всички от стартовата петица завършиха с двуцифрен актив. Най-резултатен бе Декуан Морис с 21, а 20 добави Иван Лилов. 17 точки вкара капитанът Павел Маринов, а 15 – Трей Сампсън, а 11 - Георги Герганов.

Следващият двубой на Ямбол е от efbet Купа на България. В четвъртфиналите Непреклонните ще се изправят срещу Балкан на 21 март.

Шумен изненада като гост Черно море Тича във Варна и спечели със 105:101 след продължение. Гостите успяха да стопят изоставане от 18 точки през втората част. Успехът е четвърти за Шумен, като отборът има и 19 поражения. Черно море Тича е с 6 победи и 16 загуби.