Всички са изненадани от сензационната победа на баскетболните ни национали над Латвия с 66:65 в Рига. Международната баскетболна централа постави успеха на България на челно място в сайта си. Селекцията на Росен Барчовски стори чудеса от храброст снощи и се класира за ЕвроБаскет 2022. България ще участва на шампионата на Стария континент след 10-годишна пауза. Националите ни се връщат в елита на Европа, където за последно се изявяваха през 2011 г. в Литва, когато селекционер отново бе Барчовски. 

От ФИБА определят успеха на "трикольорите" като "шок" и "изненадата на деня".

Латвия имаше 8-точкова преднина преди последната четвърт, но българите изригнаха с пет тройки от девет опита в частта. За сравнение, те вкараха 6 от 22 опита от далечна дистанция в първите три периода. Дий Бост вкара тройка, за да даде едноточков аванс с 90 секунди до края - стрелба, която се оказа последната такава от игра", пишат от централата за това коя е била повратната точка в двубоя.

Героят на двубоя според ФИБА е натурализираният гард Дий Бост, който вкара 18 точки, взе 4 борби и направи 4 асистенции. Отбелязва се и присъствието на Павлин Иванов, който наниза 3 от петте си тройки в последната част.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Aмериканецът с български паспорт Бост обяви след успеха, че е бил взел решение да се откаже от националния отбор след този квалификационен цикъл, но е размислил.

"Беше труден мач, както се вижда от резултата. Латвия има голям отбор. Имахме възходи и спадове. Щастлив съм, че победихме", коментира двубоя в Рига играчът на френския Монако.

"Това щеше да е последният мач за националния отбор. Но сега ще размисля, след тази победа. Това е голям успех за мен. За такива моменти играх. Мисля, че има още баскетбол в мен. Зависи от треньора дали ще играя на европейското първенство, а и от това дали ще съм здрав. Точно преди малко говорих и с Везенков. Ще играем пак заедно. Нямам търпение", каза гардът.

"Вярвах в този отбор. Той винаги се бори. Може би с изключение на мача с Босна и Херцеговина. Нямаме най-големия талант на света, но винаги сме се борили“, завърши Бост.

Героите на България се прибират у нас във вторник. Полетът на националните ни от Рига е от Амстердам и се очаква да пристигне в 14 ч. на Терминал 2 на Летище "София".

В четвъртък пък тимът, воден от Росен Барчовски, ще даде и обещаната пресконференция. Срещата с медиите ще се състои в Пресклуб "България" от 12:00 часа. 

 

Време за мъже! Време за радост! Време за гордост! БРАВО и БЛАГОДАРИМ ЗА ЕМОЦИИТЕ!

Публикувахте от Bulgarian Basketball Federation в Събота, 20 февруари 2021 г.