Баскетболният Черно море (Варна) се гърчи и тъне в мизерия от няколко месеца. Клубът отива към фалит. Поне така твърди емблемата на клуба в последните 30 години Симеон Варчев. Легендарният треньор на “моряците” и националния отбор нададе страшен вой заради немотията. Пълни очи със сълзи и атакува община Варна, че не си мърда пръста, за да спаси клуба. “Имаме пари за още един мач и край, за следващата седмица финанси няма”, отсече вчера Варчев. Със сигурност има истина, че властта в морската ни столица е занемарила баскетбола. Има обаче и друго нещо. Симо Варчев плаче като малко дете, а самият той може да реши всичко с едно щракване на пръста. Поне временно, за да може клубът да изкара сезона. Нали все пак той е генерален мениджър на Черно море, подчертавам мениджър, т.е. човек, който стои на върха в управлението на даден проект. Варчев много добре знае как се управлява, от години е изпълнителен директор на Двореца на културата и спорта във Варна. Като ръководител той е човекът, който би трябвало да се грижи за финансите на Черно море. Които в момента липсват и отговорността е негова, не на състезатели, треньори, фенове и спонсори, които виждате ли, са виновни, че не искат да инвестират във варненския клуб. Варчев има решение на проблема и той го знае много добре, но на този етап явно не иска да пробягва до нега. Не иска да вади пари от собствения си джоб, а той и синът му имат такива предостатъчно.

За тези, които не знаят или са забравили, ще споменем, че Бисер Варчев е собственик на “Варчев Финанс” – водеща финансова и инвестиционна компания не само у нас, а и в цял свят, с нея работят партньори от Англия, САЩ и редица други страни. Задълженията на баскетболния клуб са 265 хиляди лева. Сума, която компанията на Варчев-младши регистрира като печалба за около месец. Самият бизнесмен се хвали наляво и надясно, че въпреки кризата компанията му продължава да се радва на добър пазар, клиентите се увеличават. Баща и син Варчеви няма да усетят въпросните 265 хиляди лева, а и няма да ги извадят от собствения си джоб, има десетки начини, за да решат проблема и да спасят Черно море. Ако го направят точно в този труден момент, ще се превърнат в герои за Варна. Двамата ще спасят не само мъжкия баскетболен отбор, ще спасят децата на един от най-големите и красиви градове в България.

В школата на “моряците” тренират над 650 деца, които Варчев всеки ден гледа с тъга, но не иска да извади спасителната сума. Дали няма нещо скрито в целия случай - политика, бизнес или нещо друго, което остава зад паравана. Защото ако ножът е опрял до кокала и става въпрос за 250 бона, проблемът със сигурност моментално ще намери решение. Дано Симеон Варчев не използва Черно море и да го държи притиснат до стената нарочно, за да постига свои лични цели (ръководителят предостатъчно е намесен в управлението на цяла Варна). Ако е така, ще бъде жалко не само за баскетболния клуб, а за цяла Варна, който още помни двете шампионски титли и три купи на България в края на 90-те години на миналия век.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ