Най-добрият български баскетболист Александър Везенков най-вероятно ще се завърне в Олимпиакос, а в Гърция очакват това да бъде “сделката на века”.

Според изданието SDNA този трансфер ще бъде един от най-големите в европейския баскетбол през последните години - договор за 5 години на обща стойност 18.5 милиона евро, а с различните включени бонуси сумата може да стигне 20.5 милиона евро. Везенков ще печели по 3.7 милиона годишно и ще се превърне в един от най-скъпоплатените баскетболисти в Европа.

Както е известно, през последните седмици Везенков и Торонто Раптърс обсъждаха различни варианти за разтрогването на договора му в НБА, като в крайна сметка канадците уважиха желанието на българина и го освободиха. Сега той спокойно да се завърне в европейския баскетбол, след като се отказа от гарантираните си 6.6 милиона долара, които щеше да получи под формата на възнаграждения за сезон 2024/25.

Най-добрият български баскетболист и MVP на Евролигата за 2023 записа 42 мача в НБА с екипа на Сакраменто Кингс, като постигна средно по 5.4 точки и 2.3 борби за около 12 минути на паркета. Това се случи след великолепния му сезон 2022/23, когато Везенков изведе Олимпиакос до финала в Евролигата със своите средни показатели от 17.6 точки и 6.8 борби в най-силния клубен европейски турнир. Тогава “червено-белите” спечелиха требъл с шампионска титла, Купа и Суперкупа в Гърция.