Някои отвъд Океана пишат, че Александър Везенков сам отказал да остане в НБА. Други твърдят, че решението е изцяло на ръководството на Торонто. Трети казват, че последната дума е едновременно и на баскетболиста, и на канадския клуб.

Така или иначе Сашо се завръща в Европа и по-специално в Олимпиакос, откъдето се изстреля в родината на баскетбола. 28-годишният исполин стана вторият българин, поиграл в НБА след Георги Глушков.

Поиграли, защото и Георги, и Александър се отчетоха само с един сезон в мечтаната от всеки баскетболист лига. Един – един. Кой ти го дава. По-добре нещичко от нищичко, нали така.

Везенков отиде, видя, но не победи с екипа на Сакраменто Кингс. Демек – не се утвърди в НБА.

Защо обаче да си кривим душите. Там е трудно за нашия калибър, но не и за нашите географски ширини. Виж, баскетболното кралство на сърби, хървати и словенци успява. Винаги успява. Даже финали играе и титли печели.

А къде сме ние? Ние сме далеч назад – някаква си баскетболна околия, която е на светлинни години от Лигата на извънземните, превърнала се вече в Лига на милиардерите. И когато на хоризонта ни се появи диамант като Везенков, даже и шлифоването му в доказан клуб като Олимпиакос явно не е достатъчно, за да грейне в НБА.
Александър обаче ще грее пак на европейски хоризонт, което никак не е малко. Напротив. Защото той ще си остане европейски победител…
Румен ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ