Звездата на българския национален отбор по баскетбол Алекандър Везенков бе много щастлив след големия успех на България с 90:82 над Грузия в Тбилиси в двубой от груповата фаза на Евробаскет 2022.

„Това беше като финал, знаехме, че всичко приключва. Грузия са много амбицирани и много силни под коша. Бяхме много организирани и много раздаващи се в нападение“, заяви баскетболистът на гръцкия Олимпиакос, хвалейки и съотборника си в националния тим Дий Бост, който вкара 33 точки.

"Дий Бост изнесе отбора на гърба. Не съм виждал чужденец, който да играе шест години за друг отбор. Нека сега специалистите да го критикуват пак и да разсъждават как изглежда и какъв му е погледът… Бост направи така че да спечелим мача“.

„Утре може да е последният ни мач, но ако победим, ще сме всички доволни. Днес не съм доволен от моето представяне. Мога да покажа много повече, но и умората ме сломи малко. Все пак, това е отборен спорт и трябва да се съберем, за да се изправим отново по същия начин в следващия двубой“, заяви Везенков по повод двубоя с Белгия.

„Ще бъде много трудно, но ще се борим докрай. Трябва да отчетем, че Грузия не е толкова качествен отбор, колкото бяха предишните ни съперници, но имат доста квалитетни играчи“, допълни Везенков.

Той коментира и критиките към отбора: „Аз съм първият, който критикува българският баскетбол. Мотивират ме критиците, но те трябва първо себе си да критикуват. Мотивира ни контузията на Станимир, но днес дадохме всичко от себе си и щяхме да сме спокойни, че сме свършили работата си, дори ако бяхме загубили“.

„От началото на първенството атакуваме добре и трябва да се мотивираме за една последна битка, като да се надяваме да не е последна“, допълни Александър Везенков.