Спортист №1 на България Александър Везенков беше изправен пред американските медии за пресконференция, в която говори за първия си сезон в Сакраменто Кингс и НБА. Родният национал разкри трудностите и проблемите, които е срещнал в най-силното баскетболно първенство и сподели плановете си за следващите месеци. Той намери и положителна страна на ранния край на сезона за „кралете“.

"Мога да кажа, че беше странен сезон. С върхове и падения. За мен това беше начало на нов живот и допир с напълно различен стил на игра, а освен това получих две контузии. Опитах да се адаптирам възможно най-бързо. За съжаление завършихме сезона твърде рано. Всички искахме да продължим и да стигнем по-напред в плейофите. Целта ми беше с всеки ден да ставам по-добър, но контузиите спряха прогреса ми. Имаше и ситуации, които бяха трудни и различни за мен", започна Везенков..

"НБА се различава с качеството на талантливите играчи. Това е направо лудост. Едно е да го гледаш по телевизията, но в действителност е много различно – темпото на игра, бързината на преливане. Аз лично имам нужда от подобряване във всеки аспект. Единственото, което е хубаво, че ще имаме дълга почивка до другия сезон. Това позволява на всички да работят и да станат по-добри", допълни вторият българин в НБА.

"Все още нямам планове за паузата между сезоните. Тук наистина се чувствам у дома, но първо ще се прибера и след това ще видим. Винаги по време на паузата тренирам. В Европа нямаме толкова много време, тъй като сезоните завършват в средата на юни. Сега имам достатъчно време. Това е голямата разлика. Имам 5-6 месеца до следващия сезон и ще ги използвам, за да подобря генерално представянето си", призна баскетболистът на Сакраменто Кингс.

WINBET – завишени коефициенти за топ спортни събития (18+)

"Трудно е, когато има ядро на отбора от седем човека, а останалите чакаме шанса си. Днес може да съм аз, утре някой друг. За това ни плащат и това трябва да правим, но е трудно да се поддържа ритъм, тъй като играеш днес, а след това може да имаш шанс след пет мача. Разполагаш с ограничено време, за да покажеш какво можеш. Ако трябва да съм напълно точен – много е трудно. Трябва да си психически устойчив, а едва след това да си здрав физически, за да се справиш през цялата година", заяви 28-годишният роден национал.

"Няма съмнение, че взех правилното решение да играя в НБА. Със сигурност съм се съмнявал в други неща, но в нито един момент не съм мислил, че изборът ми е грешен. Това е голяма възможност, която не можеш да отхвърлиш. Това е НБА! Това, което искам да получавам като време за игра, и това, което ми се дава са различни неща. Ако ме питате за ролята, които имах през сезона – много ми беше трудно. Един мач играеш добре, друг не. Разполагаш с 10 минути, или пет, а може и по-малко, а трябва да покажеш най-доброто, на което си способен. Аз съм позитивен човек и гледам да съм такъв през цялото време, за да помагам на моите съотборници. Мисля, че през този сезон изпълних на 100% това, което се искаше от мен", анализира Везенков.

"Малик Монк е страхотен човек. Когато бях контузен и той имаше травма, говорихме много. На пейката седим до друг и имаме много време за разговор по време на мачовете. Той е отличен баскетболист и прекрасен човек. Надявам се да се върне в нашия отбор, ако пък не – желая му най-доброто. Той заслужава всичко, което е постигнал – най-добра резерва на сезона. Неговата липсва се усеща и се вижда колко е важен за отбора. Без него само за две седмици и половина се сринахме от пето на девето място", заяви българинът.

"Все още е трудно да премина от най-полезен играч в Европа до нивото на НБА. Всеки обича да е в центъра на вниманието, да е най-добрият, да демонстрира качествата си и да играе повече. Въпреки че нивото е различно, човек се чувства така във всяко поприще. Знаех къде идвам и какво се случва. Понякога се чувствах, че мога да играя по-добре, друг път – че трябва да играя повече. Аз обаче първо гледам собствените си грешки. Дори и баскетболистите, които играят по 35 минути, ще кажат, че искат да играят повече. Още веднъж ще кажа – беше трудна година", завърши Александър Везенков.