Димитър Бербатов, Стилиян Петров... Александър Везенков. Трима от най-известните български спортисти в най-новата ни история. Какво обаче е общото между тях? Успешни - безспорно, богати - безспорно, привличащи погледите на специалистите - безспорно. Още нещо обаче ги обединява. И тримата стартираха европейския си поход, когато бяха на 20 години. Бербатов е роден 1981 година и премина в немския "Байер" (Леверкузен) през 2001-ва. Стилиян е 79-ти набор и премина от ЦСКА в "Селтик" през лятото на 1999 година. Везенков бе на 20 миналата година, когато подписа с "Барселона". "Рано е да ме сравнявате с тези имена. Те са постигнали толкова много, а аз едва сега започвам", скромничи Везенков пред БЛИЦ СПОРТ. Баскетболистът взриви българския спорт с трансфера в един от най-големите клубове не само в Европа, а и света. Когато "Барселона" набележи и привлече даден състезател в какъвто и да е спорт, няма нищо случайно. Това го пишем за всеки случай за тези, които си мислят, че да отидеш и да играеш в "Барселона" е толкова лесно, колкото да се запишеш на екскурзия и да разгледаш "Камп Ноу" (струва 22 евро). Или че имаш връзки и някой те е набутал. Когато "Барселона" подпише договор за четири години на стойност малко над 3 милиона евро, това също означава, че няма нищо случайно. Грандове от подобен калибър

не си хвърлят
парите на вятъра

заради сините очи на някого, още повече на българин. Въпреки че българинът Христо Стоичков ще бъде икона за цяла Каталуня десетилетия напред. Всъщност, нашата баскетболна звезда е българин дотолкова, доколкото родителите му са такива - Сашо Везенков и майка му Янка. Везенков-старши бе легенда на "Балкан" в средата и края на 80-те години, когато спечели три шампионски титли и три купи на страната и се превърна в страшилище за противниците. В Ботевград се запознава с бившата състезателка по тенис на маса. Двамата имат по-голяма дъщеря Михаела (на снимката вляво), която е родена на 10 юли 1984 година. След това семейството се мести в Кипър заради бащата Сашо, който продължава кариерата си в Никозия. Именно там се ражда през 1995 година и Александър Везенков, който е свикнал да чува името си по всякакви начини - от европейското Алекс, през американското Саша, до българското Сашо. За родителите си той все още е Сашко въпреки че е висок над 2 метра. Везенков е гражданин на Европа, подобно на повечето успели млади спортисти, които не се задържат на едно място. Родителите му са българи, роден е в Никозия, израснал в Солун, а сега вече в слънчева Барселона. Той не е живял у нас с изключение на ваканциите от училище, но избра да играе за България. "Аз съм българин, баща ми е легенда на България и аз винаги ще играя за България", отбелязва Везенков на многократните питания, ще играе ли един ден за националния отбор на Гърция. Защото само преди няколко месеца се сдоби и с гръцки паспорт. "Това е просто формалност", допълни нашето момче. Южните ни съседи все още тайничко се надяват да "откраднат" Сашо и вероятно

биха му
свалили
звездите
в краката,

но на този етап това изглежда невъзможно. С договора си, който Везенков подписа с "Барселона" миналото лято, се превърна в най-младия български спортен милионер. Дори Григор Димитров на 20-ата си годишнина нямаше зад гърба си подобен контракт. Според източници на БЛИЦ договорът на Сашо с каталунците е на стойност 3,05 милиона евро, на сезон получава по около 550 хиляди евро. Това, естествено са цифри без данъците, които в Испания не са никак за подценяване. "Не му смятайте парите, заслужил си ги е. Знаете ли колко пъти е искал да играе с децата навън през лятото, а не е имал възможност, защото е бил на тренировка или лагер. Затова нека е жив и здрав и да върви все напред", пожелават му близките. На 20 години Везенков подписа многомилионен договор, за когото мечтаят десетки, дори стотици, баскетболисти по света. За целта обаче трябва да си не просто добър, а много добър, дори страховито добър, за да хванеш окото на скаутите на клуба. И да си изключителен професионалист.

В последните няколко години ежедневието на Везенков е баскетбол, баскетбол и пак баскетбол. Откакто е в Барселона това важи в още по-силна степен. Сутрин става, пие кафе и поема към залата. Прави го абсолютно всеки ден, дори и в тези, в които треньорът Шави Паскуал е дал почивка за отбора. Той е там, за да тренира индивидуално. Научен е, че трябва да се труди, за да успее и да върви напред. След това се прибира вкъщи, за да отпочине и пак се връща в залата. Има дни, в които тренира по 7 часа на ден! Българинът живее на улица "Travesera De Les Cort". Това е улицата, която минава точно до стадион "Камп Ноу" - дома на звездите Меси, Суарес и Неймар. Като стана въпрос за Меси, той също живее близо до стадиона, където е съсед с нашия мениджър Лъчезар Танев. Топ агентът изигра основна роля при трансфера на Везенков в Барселона, гарантирайки за качествата му пред клубните босове. Сашко живее в апартамент под наем, от който разстоянието до залата е пет минути пеша. 20-годишният ни талант няма собствен автомобил, тъй като все още не е шофьор. С оглед близостта на жилището си до залата не му трябва кола. Ако се наложи, използва метро или таксита, за да отиде на разходка в красивия град Барселона. Това обаче се случва много рядко. Дори и след молбите на най-добрия му приятел Преслав Пешев, който често му гостува, за да не е сам. Двамата не пропускат свободен момент, за да се залепят пред телевизора, за да играят "Плейстейшън" или да гледат поредния баскетболен мач. Естествено, мама Янка (долу на снимката е заедно със Сашо в един от най-щастливите им мигове - дъщеря им Михаела вдига тежка сватба. Сашо освен легендарен баскетболист и перфектен ръководител, е неспасяаем и на дансинга) е почти постоянно присъствие в Барселона, за да се грижи

и да готви
любимите
гозби на малкия.

Така наричат Везенков родителите му, както и някои от близките му от българските баскетболни среди. "Нито е малък на ръст, нито е малък във възможностите, амбициите и целите си. Той е изключително успешен и голям баскетболист", подчертават от обкръжението му. Най-близките приятели от отбора на Сашко са гъркът Стратос Перпероглу и чехът Томаш Саторански. С Перпероглу говорят гръцки, което улеснява Везенков заради дългите години практикуване на този език. "Нормално е да ми липсва семейството. Най-много ми се иска да виждам малката ми племенничка (б.р. - дъщерята на сестра му Михаела)", споделя Везенков. Нещото, което най-много му тежи от професионална гледна точка, е малкото игрово време, което треньорът Шави Паскуал му дава в Евролигата.

От началото на сезона българинът играе средно по десетина минути на мач в най-силната клубна надпревара на Стария континент. "В Гърция беше на паркета по 40 минути без смяна и носеше "Арис" на раменете си. Все още му е трудно да свикне, че в "Барселона" ротацията на състава е нещо съвсем нормално и няма как да получи това игрово време", обясняват баскетболни специалисти пред БЛИЦ. В испанската лига наставникът го пуска далеч повече и Сашо направи добри мача, с което оправдава гласуваното му доверие. Естествено, има и върху какво още да работи - физиката е една от слабите му страни. За поста, на който играе - тежко крило, има как да трупа още мускули, за да се бори с големите. Видно е, че го обзема притеснение заради страха от грешки, които в отбор като "Барселона", веднага те заковават на резервната скамейка. През нея минават и светила като Хуан Карлос Наваро или добър играч, какъвто е Анте Томич, така че няма нищо срамно да седнеш с хавлията отстрани. Най-близката цел на Сашо е да стане шампион на Испания. Триумф в Евролигата ще бъде свръхпостижение, защото тя е еквивалент на футболната Шампионска лига. Стоичков вече покори футболния клубен връх с каталунците, така че защо Везенков да не повтори успеха му. Всичко по реда си, всяко нещо с времето си и това е само начолото. С таланта, който притежава и труда, който полага, Везенков е способен да стигне далеч.
СТЕФАН РАЛЧЕВ

Далеч е от най-богатите

Когато става въпрос за милиони и милионери за българските разбирания 20-годишният Александър Везенков е несравнимо богат. Да, така е, след като подписът му стои срещу контракт с убийствени параметри. Какво да  каже тогава звездата на руския "Химки" Алексей Швед?! Той е най-скъпоплатеният играч в Европа, получавайки по 3,4 милиона евро на сезон. Везенков е извън Топ 50 на най-скъпите в Евролигата със своите 550 хиляди евро на година. Това обаче е просто цифрово сравнение, тъй като лидерите по тези показатели са с многократно по-солиден опит зад гърба си. В класацията на най-богатите са легенди като Василис Спанулис, Хуан Карлос Наваро, Димитрис Диамантидис и др. Именно капитанът Наваро е най-скъпият съотборник на Везенков в "Барселона" - 2,5 милиона евро на сезон, Анте Томич е с 2 милиона евро, а американецът Джъстин Долман се разписва срещя 1,8 милиона евро.

През лятото отива в САЩ заради НБА

Това лято българинът отново ще трупа мускули в Америка, както направи миналото. Българинът ще прекара няколко дни в Института за спортни изследвания и превенция от контузии "Peak Performance" в Санта Барбара (Калифорния). В него експерти по биомеханика, неврология, физиология и биохимия правят всекидневни тестове на спортисти, които засягат 5000 показатели - еластичност на ставите, мозъчни реакции при стрес и покой, хормонален баланс и т.н. Използват се най-съвременни дигитални технологии, високоскоростни 3D камери улавят всяко движение, а специален софтуер анализира спецификите на опорно-двигателния апарат. Везенков ще използва малка част от свободното си време, за да бъде на това извънземно място, което ще го приближи до отбор от НБА. Въпрос на време е да се случи. Миналата година българинът участва в драфта, но оттегли документите си в последния момент, за да натрупа опит в европейски отбор. Големите риби в Лигата на Извънземните обаче продължават да го следят, защото той наистина е влудяващо добър.