Националният ни отбор по баскетбол загуби вчера гостуването си на Полша със 71:75 в европейска квалификация. Така момчетата на Росен Барчовски са трети в група “С” с баланс от 3 победи и 3 загуби. Шансовете за класиране на финалите на Европейското сериозно намаляха, но все пак има такива.

Ето какви са вариантите за класиране на националите на Евробаскет 2011:

След вчерашната загуба на България от Полша вече е сигурно, че тимът няма повече шансове за първото място. Дори и да вземе две победи до края, българският състав може да се надява най-много на втората позиция в крайното класиране. С шансове за първото място останаха единствено Белгия и Полша. Белгийците могат да си осигурят класиране на Европейското при победа срещу България след два дни. Ако обаче загубят, мачът им с Полша ще бъде директен сблъсък за първото място.

Единственият шанс за България да се класира е да вземе две победи до края, но в същото време трябва да се надява и на добро развитие в другите групи, за да се класира като един от двата най-добри втори. При две победи нашите ще завършат с актив от 5 победи и 3 загуби и със сигурност ще са втори в групата.

Според развитието на другите групи до момента Македония изглежда почти сигурна за класиране, тъй като има 5 победи и добра точкова разлика. В група “А” все още не е ясно кой ще е втори, но с най-големи шансове за това е Израел. Отборът има 4 победи и 2 загуби и му остават домакинство на Финландия и гостуване на Черна гора. Шансът за евентуално класиране на нашите е израелците да загубят и двата си мача, тъй като след вчерашната победа срещу Латвия с 36 точки, Израел също има добра точкова разлика до момента. При една победа на израелците обаче решаваща ще бъде точно тази точкова разлика.

Това значи, че в оставащите си два мача освен победи България трябва да търси и големи разлики, които да оставят тима в играта. Македония изглежда недостижима, тъй като е с +87, докато Израел е с +64. Нашите пък са +38, което на този етап намалява сериозно шансовете на тима. Разбира се всички тези варианти са само при условие, че българите спечелят и двата си мача до края. При загуба дори в един от оставащите два мача България няма да има шанс за класиране на Европейското.

България посреща Белгия в четвъртък (26 август) от 18.00 часа в зала "Универсиада", а в последния си мач в неделя (20 август) нашите гостуват на Грузия в Тбилиси./БЛИЦ