Баскетболната война започна. Това, което се подготвяше в последните няколко месеца, е факт от последните часове. ФИБА Европа е изпратила писма до 14 федерации, с които съобщава, че изключва националните им отбори от предстоящите квалификации за Евробаскет 2017. Причината е разразилата се война между Евролигата и ФИБА Европа.

Припомняме, че Евролигата и Еврокъп са турнири, организирани от Euroleague Basketball Company. ФИБА Европа обаче вече създаде свой турнир - Шампионска лига, в който задължава отборите да участват. Не може да бъде повлияно единствено на 11-те топ клуба в Европа, които имат десетгодишен договор с Евролигата (Барселона, Реал (Мадрид), Лаборал Куча, Олимпиакос, Панатинайкос, ЦСКА (Москва), Фенербахче, Анадолу Ефес, Макаби (Тел Авив), Жалгирис и Емпорио Армани (Милано). Останалите обаче трябва да се включат в новата Шампионска лига. Това става чрез натиск от страна ФИБА Европа през националните федерации. Отказът на клубове да играят за новата надпревара води до изключването на националните отбори от международни състезания.

Федерациите, на които е пратено писмото, са съперникът на България - Словения, както и Хърватия, Сърбия, Черна гора, Македония, Русия, Испания, Босна и Херцеговина, Литва, Италия, Гърция, Израел, Полша и Турция.

Прави впечатление присъствието на големите сили - Испания, Турция, Сърбия, Гърция, Русия и други. Отбори от тези страни играят в Евролигата, но тези, които нямат договор с турнира, трябва да се включат в Шампионската лига.

Всички федерации на тези страни имат време до 20 април (сряда) да изпратят доказателства, че фактите, в които са обвинени не са верни.