ФИБА Европа представи официално формата на новата баскетболна Шампионска лига, която трябва да стартира през есента. Това, което остана встрани и някак скрито е, че ФИБА започна битка за надмощие срещу Евролигата – най-силния континентален баскетболен турнир.

На заседанието си в Париж, презентирало Шампионската лига, ФИБА Европа заплаши националните федерации, че ще предприеме санкции, ако техни отбори приемат участие в двата турнира – Евролига и Еврокъп. Санкциите предвиждат изваждане на клубовете от въпросните федерации от евротурнирите, а националните отбори от международните шампионати – европейски и световни първенства, както и олимпийски игри.

Това предизвика смут в традиционните баскетболни сили в Европа Сърбия и Хърватия. Специална заплаха беше отправена към Италия. Местната федерация е подписала договора на ФИБА Европа за Шампионската лига. Баскетболната лига в Италия обаче още през миналата седмица излезе с решение, според което на клубовете се дава свобода да избират сами в кой евротурнир ще участват. Заради това ФИБА поиска изхвърлянето на Реджо Емилия, Тренто и Динамо Сасари, които са пожелали да играят в Еврокъп.

Натискът на ФИБА Европа изглежда странен от гледна точка на това, че централата не прави никакви проблеми за 11-те топ клуба на Европа, които имат 10-годишни сключени договори с Евролигата. Това са Барселона, Реал (Мадрид), Лаборал Куча, Олимпиакос, Панатинайкос, ЦСКА (Москва), Фенербахче, Анадолу Ефес, Макаби (Тел Авив), Жалгирис и Емпорио Армани (Милано).

Според новия формат на Евролигата от следващия сезон в турнира ще участват само 16 отбора, а не както до момента 24 тима. Освен 11-те тима с договори, бройката ще бъде допълнена от първенците в Адриатическата лига и ВТБ Лигата, шампиона на Германия, победителя от Еврокъп и един клуб с уайлдкард (най-вероятно испански). Точно заради тези допълнителни отбори идва проблемът. Това са тимове, които нямат договори с Евролигата и тяхното участие в турнира може да доведе до обявените вече наказания за националните федерации.

ФИБА Европа приема, че Евролигата ще остане най-силният клубен турнир на континента, но иска Шампионската лига да заеме мястото на Еврокъп като втората по сила надпревара. ФИБА организираше шампионския турнир в Европа до 2000 година – Купа на европейските шампиони. Тогава обаче най-силните клубове, сред които Реал (Мадрид), Барселона и ЦСКА (Москва), се отцепиха и създадоха своя фирма „Euroleague Basketball Company“ и турнир, който пък замести КЕШ.

Изискванията на ФИБА Европа обаче поставят под въпрос провеждането на Еврокъп. Участниците в този турнир ще бъдат обвързани с четиригодишни договори. Тези контракти още не са подписани и оттам идва силната позиция на европейската баскетболна централа, която може да притиска националните федерации, които пък от своя страна да упражнят влияние върху клубовете.

Освен това изискванията са поредната част от войната, която баскетболната централа на Стария континент води срещу регионални турнири, застрашаващи доминацията на администрираните от ФИБА Европа шампионати. Такива проблеми за първи път се появиха през миналата година, когато евроцентралата заплаши с изхвърляне всички отбори, участващи в Адриатическата лига. Това доведе до преобразуване на балканския турнир, избор на нова управа и въвеждане на одобрени от ФИБА Европа правила.

Проблем има в различните позиции на самите национални баскетболни централи. Повечето от тях застават зад условието, че подборът на участниците в Шампионската лига ще бъде направен по спортен критерии, докато в Евролигата най-важни са финансовата част и зрителският интерес. Разнобой има и между отделните клубове в една федерация. Такъв е случаят във Франция.

Шампионската лига на ФИБА Европа има подкрепата на Френската баскетболна централа и на френското спортно министерство. Страната дори е кандидат да приеме първия финал на новия турнир през април 2017 г. Звездата от НБА Тони Паркър обаче е на страната на Евролигата и иска неговият собствен клуб АСВЕЛ Лион-Вильорбан да участва именно в този турнир. Германската баскетболна федерация също е зад ФИБА Европа, което пък поставя под съмнение участието на шампионата на страната в Евролигата, въпреки гарантираното място в турнира.

Президентът на Евролигата Жорди Бартомеу обяви, че тяхната организация няма да се примири и ще се бори за запазването на турнира Еврокъп. Той призна, че са имали информация за предстоящото изискване на ФИБА Европа и затова са подали официална жалба пред Европейската комисия още през февруари. Диспутът най-вероятно ще бъде решен в съда.

До излизането на правно решение някои федерации може да бъдат изхвърлени от международни баскетболни прояви, тъй като всички клубове, независимо в какви европейски турнири участват, ще бъдат задължени да пускат играчите си в националните отбори. А се предвижда мачове на представителните държавни тимове да се играят по времето, в което тече сезонът в Евролигата, където се провеждат двубои всяка седмица.
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ