ИГРАЙТЕ БЛИЦ ГЕЙМ 4 - ТУК!

Националният отбор на България приема Швейцария днес от 19:30 часа в първи полуфинал от квалификациите по баскетбол за Европейското първенство през 2015 година. Двубоят е в зала „Универсиада“, а реваншът е на 25 август. За втори пореден ден София ще стане център на българо-швейцарски сблъсък. Лудогорец отстъпи на Базел вчера на Националния стадион, днес дано изравним баланса с победа на баскетболното игрище.

Българският селекционер Константин Папазов имаше доста проблеми преди двубоя. Гардовете Чавдар Костов и Божидар Аврамов не тренираха съответно заради контузия и вирусно заболяване. Преди това Динко Маршавелски напусна лагера на тима, още по време на мачовете в групите, отново заради контузия. По-късно и Мартин Дурчев излезе от строя заради травма. И днес се очаква лидерите на отбора да бъдат Деян и Калоян Иванови. Националният ни отбор има нужда от силни единици, а варненците неведнъж са доказвали, че могат да поемат отговорността върху себе си. Двамата, а и целият отбор на България, заслужиха критики след загубата от Румъния във Варна и критичната победа над Исландия като гост. Дано днес всички са си взели поуки и изглеждат по съвсем различен начин на игрището.

Любопитен сблъсък ще има днес в зала „Универсиада“. Братята Деян и Калоян Иванови ще защитават честта на България. От другата страна на пейката ще бъдат други братя - Душан и Марко Младжан. Душан е звездата на "кръстоносците" и основен точконосител със средно 19,2 точки и 5,6 борби на двубой. Той е роден през 1986 година и от новия сезон ще носи екипа на участника в Еврокъп Раднички Крагуевац. Душан е роден в Белград, но израства в Швейцария. Марко е по-малкият, роден 1993 година, висок е 206 см, играе крило и засега е със статут на резерва в националния отбор. Марко е роден в Лугано, където родителите на братя Младжан се местят преди двайсетина години.

Швейцария завърши на първа позиция в група С с 5 победи и 1 поражение, като в последния си двубой излезе срещу Австрия в директен сблъсък за мястото, даващо право на участие в полуфиналите. "Кръстоносците" отстъпиха на австрийците само с точка, при това след продължение, а благодарение на победата си с по-голяма разлика (шест точки) в първата среща между двата тима продължиха напред.

Най-голямата звезда на швейцарския баскетбол отсъства от състава на треньора Петър Алексич. Гардът на Оклахома Сити Тъндър Табо Сефолоша за последно е обличал екипа на родината си през 2011 година. Наставникът на швейцарците Петър Алексич е от Босна и Херцеговина, а в кариерата му на играч личи престой в сръбския гранд Цървена звезда. Помощникът му Марко Симич пък бе начело на младежкия национален отбор на страната по-рано през лятото, като на поста той наследи именно Алексич.

България – Швейцария
Днес от 19:30 часа
Пряко по ТВ7
Зала „Универсиада“
Вход: 4 лева, 2 лева

Вероятни състави:
България: Бранко Миркович, Деян Иванов, Калоян Иванов, Николай Върбанов, Иван Лилов
Резерви: Александър Янев, Павел Иванов, Чавдар Костов, Божидар Аврамов, Веселин Веселинов, Христо Захариев, Асен Великов
Треньор: Константин Папазов

Състав на Швейцария:
4. Жонатан Kазади (193 см, гард)
6. Душан Младжан (198 см, гард/крило)
7. Стефан Петкович (185 см, гард)
8. Седрик Мафута (192 см, крило)
9. Жереми Жонин (170 см, гард)
10. Роберто Ковач (188 см, гард)
11. Жонатан Дюба (202 см, крило)
13. Клинт Капела (208 см, крило/център)
15. Оливер Вот (209 см, крило/център)
21. Еврард Ачо (204 см, крило)
25. Марко Младжан (206 см, крило)