Пълен шок настъпи в спортните ни среди, след като Пламен Орешарски обяви кой е номиниран за министър на спорта. Първоначално за поста се бореха двама души – Весела Лечева и бившият състезател по борба Георги Мърков. В крайна сметка обаче спортът бе поверен в ръцете на една дама, която никога през живота си не е тренирала, камо ли да е имала състезателна кариера.
 
Спортът ще бъде поет от Мариана Георгиева-Бенчева. Тя е д-р на философските науки и професор по синтаксис в института по български език към БАН. Георгиева влезе в 42-ото Народно събрание като втора в листата ДПС в Ловеч. Преподава в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Ректор там е Стоян Денчев – главен секретар в правителството на Любен Беров , бивш депутат от листата на ДПС, както и бивш вицепрезидент на “Мултигруп”. Сигурни източници на “ШОУ” разкриха, че Мариана Георгиева е много близка със Стоян Денчев, който пък е един от най-верните хора на Емил Данчев – мениджъра на Димитър Бербатов. Нещо повече – докато всички се надпреварваха да коментират и прогнозират как Весела Лечева или Георги Мърков ще застанат начело на спортното министерство, Данчев е знаел в аванс бомбастичната вест. Импресариото, който е бивш шеф в ЦСКА, даже съобщил на Бербо новината. Наши информатори заявиха, че Емил Данчев и Бербатов
 
ще се срещнат
още тези дни
 
с новия спортен министър, за да бъде максимално бързо уреден въпросът с базата на нападателя. “ШОУ” припомня, че Митко иска да построи футболна академия в центъра на София. Мястото е старата конна база в Борисовата градина, намираща се в непосредствена близост до стадиона на ЦСКА.
“При това положение Бербо не само бързо ще получи базата, той ще има огромни привилегии при новия министър. Защото Мариана е гъста със Стоян Денчев”, разкриват запознати.
Денчев се има много не само с Емил Данчев, но и с Бербатов. Именно той е уреждал договора на Димитър при продажбата му в германския клуб “Байер” (Леверкузен) през 1999 година. Тогава “Мултигруп” бе собственик на ЦСКА.
Наши източници разкриха, че първоначално е било планирано спортното министерство да бъде закрито и на негово място да бъде върната Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС), както беше преди години. Впоследствие обаче е взето решение да се запази министерството на спорта, но то вече е с променено име. Няма да се казва Министерство на физическото възпитание и спорта, а Министерство на младежта и спорта.
Говори се, че Мариана Георгиева е човек на една важна личност във футболните ни среди – Гриша Ганчев.
“Бъдете сигурни, че Гришата скоро ще се завърне на фронта, след като беше атакуван много силно от предишното правителство. Всичко, което се случва е само в негова полза. Под "фронта" обаче разбирайте не Литекс, а ЦСКА”, твърдят наши информатори.
Под сурдинка се говори, че
 
и Стефка Костадинова
останала доволна
 
от избора на Мариана Георгиева. Шефката на Българския олимпийски комитет също е близка с бившия бос в “Мултигруп” и се надявала той да й съдейства за среща с новия спортен министър.
“Най-важното е, че успях да попреча за назначението на Весела Лечева за министър”, радвала се легендарната ни лекоатлетка.
Стефка не можела да си позволи Лечева да стане спортен министър. Това направо щеше да е 100-процентово харакири за нея. Всеки друг, само не и Весела! Двете едва не си избодоха очите в предизборната кампания покрай олимпийския комитет, какво ли ще се случи, ако трябваше да седнат от двете страни на масата за преговори и да бистрят благото на българския спорт, да чертаят планове за олимпийска подготовка, да изчисляват бюджет.
„Не я искам, тя ще ме съсипе. Тя ме мрази. Не мога да си представя, че ще работя с нея. Или аз, или тя“, нареждала шампионката в скока на височина от игрите в Атланта 1996 и знаете ли пред кого? Пред...Пламен Орешарски. Говори се, че е имало тайна среща между двамата, на която Стефка обяснила разпалено пред финансиста от Бобов дол, че враждата и съперничеството й с бившата номер едно в световната стрелба вече е извън всякакъв контрол и че тя не желае да вижда синеоката си съперница в креслото на Петър Стойчев и на предшественика му от листата на ГЕРБ Свилен Нейков.
Заради впускането си в битката за БОК, Весела Лечева реши да се откаже от идеалната възможност да бъде избрана за депутат от листата на БСП. Тя оттегли името си от предизборните списъци и не даде обяснение на никого за решението си, което първоначално бе изтълкувано с политическите й различия във възгледите с лидера на партията Сергей Станишев.
 Така, изведнъж за спортен министър, вместо Лечева, се появи името на легендата в класическата борба Георги Мърков. Той е известен с червените си пристрастия и леви убеждения в политиката и се пусна в изборите като кандидат-депутат от листата на Коалиция за България в област Пазарджик. Бивш председател е на Общинския съвет в Септември.
Спортната визитка на Мърков е безукорна, даже го обрисува като един от героите на своето време, който може да се похвали с награда за борба срещу тероризма. Златният му миг настъпва на олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г., където той печели титлата в кат. до 62 кг. Сега обаче той
 
не успя да
спечели
битката
 
за спортното министерство, тъй като на финалната права постът бе връчен на Мариана Георгиева.
За да затворим кръга от хората на новия спортен министър, накрая оставихме името на една друга личност – Камен Костадинов. Членът на футболния Изпълком и депутат от листата на ДПС е семеен приятел с Мариана. А имайки предвид, че Камен е повече от гъст с Борислав Михайлов, дали вече имате съмнение кой ще спечели изборите за президент на БФС наесен? Христо Стоичков едва ли е останал доволен от новината....
ВАЛЯ ЛЕНКОВА/ШОУ