Нападателят на Манчестър Юнайтед Димитър Бербатов заяви, че не се чувства щастлив при сегашната ситуация на "Олд Трафорд", където почти не получава шанс за изява. Митко обяви също, че е готов да се завърне в националния отбор, но още никой не го е поканил. Бербо коментира още, че лидерите на държавния ни тим Стилиян и Мартин Петрови са притискани от определени среди да се откажат.

- Може ли договорът между Манчестър Юнайтед и "Глобул" да означава, че ще останеш на "Олд Трафорд" още доста време?
- В момента съм футболист на клуба. Какво ще стане в бъдеще, не мога да кажа. Трябваше да попитате треньора.

- Значи нямаш яснота дали ще преподпишеш договора си?
- Не участвам дейно в мачовете, както ми се иска. Не мога да съм щастлив от този факт, искам да играя. Вече съм на сериозна футболна възраст. За съжаление, не се подмладявам. Имам нужда да участвам в двубоите, но нищо друго не мога да направя, освен да чакам своя шанс.

- Сър Алекс вече обяви, че през март ще бъде активирана клаузата за продължаване на договора ти. Може ли да го считаме за факт, след като излиза от неговата уста?
- Не знам, това трябва да го каже той. Аз тренирам и се подготвям, но не мога да бъда щастлив от сегашната ситуация. Няма футболист, който да е доволен да седи на пейката и да не прави нищо. Искам да помогна на отбора, с това което мога. Когато не се случва, е нормално да ми падне самочувствието и настроението. Иначе клаузата за преподписване е автоматична. Би трябвало да се задейства през март. Така че нека изчакаме до тогава и да видим какво ще се случи.

- Все пак доволен ли си от своята игра във времето, в което беше на терена през този сезон?
- Би трябвало да съм доволен. Статистиката сама говори за себе си. Не мога да се оплача, вкарах 8 гола. Единственото, от което съм недоволен, е липсата на игрово време. Положението сега е такова. Когато ми се даде шанс, аз се възползвам и се отблагодарявам за доверието. Мисля, че правя всичко по силите си.

- В последните три месеца игра много силно, вкара 8 гола, но след това отново седна на пейката. Имаш ли обяснение за това?
- Ама ние не сме в детската градина, да тръгвам да се оплаквам. Ако имам някакъв проблем, директно отивам при мениджъра и му казвам. Смятам, че така е редно. Няма да тръгна да обвинявам някого чрез медиите. Предпочитам да се разберем като мъже на четири очи, за да стигнем до решение.

- Имал ли си такива разговори скоро?
- Не, не мога да говоря през ден с Фъргюсън за моята ситуация. Когато му е било времето, сме говорили. Както е и с всеки друг от отбора. Сър Алекс затова е треньор – за да споделяш с него, когато имаш проблем. В крайна сметка обаче шефът е един и той решава всичко.

- Имаше ли реални оферти за теб? Карло Анчелоти директно призна, че ПСЖ те иска? Говореше се и за други клубове...
- Може би е имало. Аз се запознавам с тях от вестниците. Личният ми мениджър Емил Данчев не ми е споменавал за нещо конкретно. От клуба - също. Често се търсят сензации и се публикуват неща, които не отговарят на истината.

- Минава ли ти мисълта за завръщане в националния отбор?
- За да се върне човек някъде, първо някой трябва да го покани. Ако получа предложение и видя, че наистина има желание, ще помисля. Засега обаче за мен по-важно е да заиграя за клубния си тим. В тази ситуация не смятам, че мога да помогна много на националния отбор. Трябва самият аз да съм убеден в това.

- Значи новият селекционер Любослав Пенев не е говорил с теб?
- Не, с него не сме се виждали и чували. Не съм имал възможност дори да му честитя назначението и да му пожелая успех. Ако някой прецени, че съм необходим – телефонът ми е включен.

- Какво е мнението ти за Любо Пенев, ще се справи ли като селекционер?
- Имах възможността да се засека с него в националния по времето на Пламен Марков, когато Любо му беше помощник-треньор за няколко месеца. Помня, че се отнасяше с респект и уважение към всички играчи и особено с мен, с Мартин, със Стилян. Често си говорехме приятелски, чисто човешки. Още тогава си личеше, че той има амбиция да помогне с каквото може. Даваше съвети и се интересуваше от всичко. Аз не съм от най-близките му хора, но се надявам като селекционер да надмине постиженията си като футболист.

- Способен ли е Любо сам да промени нещо или е необходимо ново начало - тотално подмладяване, за което ти говореше преди време в София?
- Подмладяването е нож с две остриета. Чета и слушам, че доста хора настояват за това, но аз мисля, че хората, които в момента са в националния отбор, не са толкова стари. Става ми криво за Стилян и Мартин, защото определени среди ги притискат да се откажат, без да си дават сметка колко много са дали двамата за националния отбор. Те трябва да са част от състава, дори на един крак, пак трябва да са в състава. В тяхно отсъствие положението ще стане още по-лошо. Като гледам как се развиват нещата в България... Без да проявявам неуважение към никого, но младите футболисти у нас отиват да играят в Турция или Румъния – страни, които не отговарят на изискванията, каквито има в големите европейски грандове. Там няма как да се развиват и това е още една стъпка назад за българския футбол. От самите играчи зависи дали искат да прогресират. Ако целта в кариерата ти е да стигнеш до Турция или Румъния, значи нямаш реална амбиция.

- Това значи ли, че за теб няма вариант да избереш някоя от тези страни?
- Е, аз мога да си го позволя, просто защото след две-три години ще съм на 34. Постигнал съм каквото искам, успял съм по някакъв начин. Има много примери с футболисти на по 35 години, които правят трансфери единствено и само заради пари, нищо че говорят куп глупости от сорта на "ново приключение, предизвикателство" и т.н. Истината е, че парите са основен фактор и движеща сила във футбола в днешно време.

- Какво може да те накара да се завърнеш в България и да се захванеш с нещо покрай футбола? Намекна нещо такова преди време?
- Когато му дойде времето, ще седна и ще реша какво да правя. Когато приключа кариерата си, предполагам че ще продължа да се занимавам с футбол, тъй като това съм правил цял живот. Ако преценя в един момент, че вече съм подготвен за футболния бизнес извън терена, ще се възползвам.

- А може ли примерно да повториш пътя на Любо Пенев до президентския пост на ЦСКА?
- В ЦСКА така са се оплели, че измъкване за тях няма. Лошото е, че се възползват от Димитър Пенев, който е много хубав човек. Когато им трябва, го назначават за треньор, а после го махат безпричинно. В ЦСКА положението е много сложно. Не виждам как ще се оправят нещата, особено в управленско отношение.

- Да се върнем към Манчестър Юнайтед, кои са най-близките ти приятели в отбора?
- А бе, хора, аз сам съм си отбор (смее се). Имам приятели, естествено, разбирам се с всички. Но не живеем заедно, всеки си има собствен живот, семейство, деца. С момчетата в отбора сме в перфектни отношения и мисля, че сме страхотен колектив. Това се видя и в мача срещу Челси, когато успяхме да изравним от 0:3.

- Какво очакваш от мача с Ливърпул тази събота, пазиш добри спомени от сблъсъците с този отбор?
- Очаквам да съм на терена, но дали ще стане... Ще бъде тежък мач, както винаги срещу Ливърпул. Още ни държи влага от загубата, която ни нанесоха в последната минута на мача за купата и ще търсим реванш на всяка цена.