България се нарежда на 11-а позиция в престижната класация на страните с футболисти, направили хеттрик в английската Висша лига. Това е само заради Димитър Бербатов, който е вкарвал по три гола в пет мача и сам заема седмо място във вечната ранглиста на футболистите с най-много срещи с реализиран хеттрик. Лидер в ранглистата е легендата на Нюкасъл Алън Шиърър с 11 хеттрика, следван от бившите нападатели на Ливърпул Роби Фаулър (9 хеттрика) и Майкъл Оуен (8 хеттрика), бившата звезда на Арсенал Тиери Анри (8 хеттрика) и уругваеца Луис Суарес (6 хеттрика), играл също за мърсисайдци. С по 5 хеттрика като Бербатов са още холандците Рууд ван Нистелрой и Робин ван Перси, играли за Манчестър Юнайтед, а вторият и за Арсенал, Иън Райт и Анди Коул.

Повод за припомняне на класацията е последният хеттрик във Висшата лига на Рияд Марез, донесъл категоричната победа на лидера Лестър при визитата на уелския тим Суонзи с 3:0 през миналия уикенд. Алжирецът е 156-ият футболист с вкарани три гола в един мач в английския елит. Иначе това бе хеттрик номер 288 във Висшата лига, а с него Алжир стана 41-ата страна, която влиза в престижната класация.

С по 5 хеттрика като България в класацията са още три страни – Италия, Уелс и Ейре, а Германия, която е имала доста футболисти във Висшата лига, може да се похвали само с 3 хеттрика.

Топ 10 на страните с най-много хеттрикове във Висшата лига:

1.Англия – 133 хеттрика
2.Холандия – 18 хеттрика
3.Франция – 15 хеттрика
4.Аржентина – 10 хеттрика
5.Норвегия – 8 хеттрика
6.Кот д’Ивоар – 7 хеттрика
7.Нигерия – 7 хеттрика
8.Шотландия – 7 хеттрика
9.Испания – 7 хеттрика
10.Уругвай – 6 хеттрика
…………..
11.БЪЛГАРИЯ – 5 хеттрика

111_1.jpg