Димитър Бербатов напусна Висшата английска лига и премина в “Монако”. До края на сезона той ще играе под наем в тима от Княжеството. Трансферът на Митко изненада мнозина, а вестник “ШОУ” разкрива доста любопитни подробности относно сагата. Да, това наистина бе сага – повече от интересна и драматична.
 
Бербатов е заминал едва ли не насила в “Монако”, признаха достоверни източници на вестника на народа. До последния момент той се е надявал да премине в “Арсенал” и да си остане в Лондон заедно със семейството си. Сделката с “артилеристите” обаче се е провалила в последния момент... Интересът на “топчиите” към Митко датира открай време, но през декември 2013 година той стана повече от осезаем. Тогава лично треньорът на “Арсенал”
 
Арсен Венгер
започна офанзива
 
по привличането на българския нападател. Нещо повече – французинът изпрати смс на Бербо с кратко и точно съдържание, което гласеше следното: “Be Ready!” (“Бъди готов!”). Десетина дни преди затварянето на трансферния прозорец мениджърът на Бербатов Емил Данчев потегли за Лондон с едно и единствено намерение – да осъществи преминаването на Митко в “Арсенал”.
KAMATA 1_1.jpg
До 23-24 януари трансферът е бил почти сигурен. Идеята е била следната – “Арсенал” привлича Бербатов под наем от “Фулъм” за 6 месеца. И ако той се докаже, после ще му предложи по-продължителен договор вече като свободен агент. Първоначално от “Фулъм” обявили, че искат 3 милиона паунда за българина, но после намалили драстично цената само на 1 милион паунда, защото ставало въпрос за наем, а не за продажба. Босовете на клуба усетили, че е по-добре да вземат някой друг паунд, отколкото да изпуснат Митко без пари през лятото, когато той вече ще е свободен агент.
 
Пет-шест дни преди затварянето на пазара обаче започнали спънките. Във “Фулъм” взели да се отмятат и се върнали към първата цена. Отсекли, че ще пуснат Бербатов в “Арсенал” или в който и да е английски клуб срещу точно 3 милиона паунда. Сумата не се харесала на Венгер. Французинът не искал да вади толкова пари за играч, чийто договор с “котиджърс” изтича след само 6 месеца. Отделно хора с влияние започнали да разубеждават треньора на “топчиите”. Някои даже го уведомили, че с привличането на Бербатов ще си вкара таралеж в гащите, защото Митко имал... контузия. Така Венгер бил разколебан.
 
На 30 януари, навръх рождения си ден, Бербо бил в ужасно настроение. Не искал и да чува за друг отбор, а само и единствено за “Арсенал”. Мотивите му били следните – първо, ще си остане в Лондон, където вече е свикнал да живее. Второ – няма да се преселва на друго място и да мъкне със себе си семейството си барабар с двете си малки дъщери Деа и Елиа. Трето – “Арсенал” му дава идеален шанс да стане за втори път шампион на Англия с втори отбор, след като два пъти вече ликуваше с трофея като футболист на “Манчестър Юнайтед”.
 
Точно на 30 януари обаче Венгер окончателно млъкнал. Ни вопъл, ни стон от него, явно подведен от хората около себе си и най-вече от отмятането на “Фулъм”. А Митко се надявал именно французинът
 
да му поднесе
най-добрия подарък
за рождения му ден
 
Емил Данчев тръгнал да успокоява Митко и да го уверява да премине в друг клуб, защото часовникът упорито тиктакал – до края на трансферния прозорец оставало едно денонощие. До сутринта на 30 януари към Бербатов имало три реални оферти – от турския “Галатасарай”, от гръцкия “Олимпиакос” и от австралийския ФК “Сидни”. Във “Фулъм” пък били категорични, че ще пуснат Митко в някой от тези отбори срещу 1 милион, защото те не са английски.
KAMATA_2.jpg
Ала Бербо не искал нито в Турция, нито в Гърция. Камо ли в далечна Австралия. И тогава – някъде към 16 часа лондонско време на 30 януари, пристигнала конкретната оферта от “Монако”. Тимът от Княжеството, състезаващ се във френския футболен елит, отдавна бе хвърлил око на най-популярния благоевградчанин в света. Но нищо повече. Ето че сега “монегаските” се разтичали, за да вземат колкото се може по-бързо Бербатов, чиято основна задача ще бъде да замени тежко контузената звезда на отбора – колумбиеца Радамел Фалкао.
 
“Давай да действаме, че няма време. “Монако” си е друга работа. Там е пълно с пари, все пак е елитно европейско първенство, а не турско или гръцко. Ще бъдеш сред цивилизацията и аристокрацията”, твърдял Емил Данчев на напълно отчаялия се Бербатов.
 
По същото време Данчев бил потърсен от самия вицепрезидент на “Монако” – руснакът Вадим Василиев. Именно той е човекът, който коли и беси в клуба, въпреки че собственик е друг руснак – скандалният бизнесмен Дмитрий Риболовлев.
 
Василиев поискал да говори със самия Бербатов и успял за десетина минути да го успи, сваляйки му звезди от небето. Обещал му всичко, каквото Митко пожелае за следващите 6 месеца. Говорил му благо, омайно само и само да го убеди да пристигне в Монако. Бербо обещал, че вечерта ще върне обаждането и ще даде окончателния си отговор. Направил го, защото се надявал, че в последния момент нещо ще се случи и ще се озове в клуба, за който си мечтае – “Арсенал”. Но сигнал от Венгер нямало. И някъде към 22 часа вечерта на 30 януари Бербо потвърдил, че на другия ден ще пътува за Монако. Така и се случи. На следващата сутрин, след като получиха зелена светлина от “Фулъм”, Митко и мениджърът му Емил Данчев хванали самолет от Лондон за Ница, където са били очаквани от Василиев. Оттам с огромна лимузина Бербо е бил отведен в намиращото се наблизо княжество Монако. По време на медицинските прегледи обаче

изскочила
въпросната
контузия
 
на Бербатов, за което Арсен Венгер е бил предупреден. Става въпрос за проблеми в слабините, които Димитър открай време си има.
 
“При Бербатов тези болки са хронични и се проявяват на периоди. Не е болка за умиране, както се казва. Първоначално от “Монако” са се стресирали, че са взели контузен футболист. Медиците обаче разбрали, че не е нещо сериозно и в крайна сметка трансферът беше осъществен”, разказаха източници на “ШОУ”.
 
“Венгер обаче е бил убеждаван, че става въпрос за сериозна травма. Че до месец-два Митко ще трябва да се оперира. Както се казва – хората около треньора на “Арсенал” са направили от мухата слон само и само да го разубедят да не взема Бербатов. Защо – никой не знае... Под сурдинка се говори, че в цялата работа е замесен и човек с български корени, който от години живее в Лондон. Неговият баща е български евреин, а майка му е британка. Повече не бива да знаете, защото няма смисъл, а и не е желателно да навлизаме в подробности”, загадъчно добавят нашите информатори.
 KAMATA_3.jpg
Димитър Бербатов ще получава същата заплата, която вземаше и във “Фулъм” – точно 100 хиляди паунда седмично. Но тъй като във Франция заплатите ще изплащат месечно, той ще прибира по 400 000 паунда.
 
“ШОУ” научи, че “Фулъм” ще продължи да плаща на Митко, защото до 30 юни той е техен футболист. Англичаните и “Монако” обаче са постигнали споразумение да си поделят наполовина парите, които ще превеждат на Бербатов. С една дума – “Фулъм” ще му дава половината заплата, а остатъкът ще идва от “Монако”.
САШО СЕВЕРИНОВ