Българският национал Димитър Бербатов се присъедини към Монако под наем до края на сезона. Това е и причината екипът на Агенция БЛИЦ да се разрови за интересни информации за боса на "монегаските" - руския олигарх Дмитрий Риболовлев.

Риболовлев е роден на 22 ноември 1966 година в руския град Перм. Завършил е медицина, кардиолог. До втори курс се труди като санитар, а после медицински брат. През 1990 г. завършва с отличие и става лекар в реанимацията на кардиологията. Като студент среща съпругата си Елена и се ражда първото им дете - Катерина. Богаташът има още една дъщеря - Ана. Двамата сега са разведени, като дамата е завела редица дела срещу него на обща стойност 9,5 милиарда долара.

Риболовлев се проявява от млад с бизнес нюх и заедно с баща си, също лекар, създават клиника за алтернативно лечение с магнитни полета. По време на икономическата криза в Русия много предприятия му плащат за лечението на служители си със стоки, които баща и син Риболовлеви впоследствие продават изгодно. Дмитрий спечелва първия си милион и се премества в Москва, за да се учи за брокер. Състоянието му значителна нараства по време на руската приватизация. През 1992 година Риболовлев става първият гражданин на Перм, който получава сертификат да търгува с ценни книжа. През 1994 година основава банка и купува акции на водещи промишлени предприятия в Перм. Година по-късно влага основната част от капитала си в производството на изкуствени торове (калиев карбонат). Предприятието “Уралкалий”, чийто собственик е Риболовлев, през 2012 година стана най-големият производител на изкуствени торове . Именно поради тази причина е наричан пионера на химическия бизнес в Русия. Спроед "Форбс" в момента той е под номер 119 със своите 9,1 милиарда долара. Руснакът има процент в Кипърската народна банка (9,7 процента).

22.jpgРиболовлев прилича на герой от романите на Достоевски. На 29 години той прекарва 11 месеца в затвора по обвинение в организиране на убийство, което обаче след това бива оттеглено. В Перм срещу него са извършени няколко атентата, след които той се премества в Швейцария. Говори се, че дълго време богаташът се движи с бронежилетка под дрехите си.

Руският олигарх решава, че трябва да си намери хоби, а дъщеря му го запалва по Монако. Тя си купува имение в Монако и убеждава баща си да бъде до нея. Впечатлен от Княжеството, той договаря с Принц Албер II да закупи 66% от акциите на тима и вади 140 милиона паунда за нови играчи, за да го засили към върха във Франция. Само за една седмица миналата година руският милиардер, който е наричан Новия Абрамович заради размаха, с който пръска пари, купува головата машина Радамел Фалкао. И съвсем случайно надцаква точно Челси на Абрамович за колумбийската звезда.

Както всички олигарси и Риболовлев обича да хвърля луди пари за имения, яхти и самолети. Той притежава мегаяхта на име "Моята Анна", която е оценявана на 111 млн. долара и за която се говори, че използва за своите срещи с други жени. Дмитрий притежава къща във Флорида за 95 млн. долара, две хижи в Швейцарските Алпи за по 21 милиона евро, вили в Париж и в Монако, самолет и яхта за 75 млн. евро, оригинални картини на Пикасо и Ван Гог. Купува именията на актьора Уил Смит в Хавай и на Доналд Тръмп в Палм Бийч.

19.jpgИ сякаш за да докаже, че може да има всичко решава да купи остров Скорпиос, намиращ се в Йонийско море, който принадлежи на фамилия Онасис. Риболовлев обаче не успява да убеди собственици му да го продадат. Причината е, че волята на Аристотел Онасис е била островът да остане собственост на фамилията завинаги. В крайна сметка Риболовлев получава Скорпиос под наем за "скромните" 150 000 000 долара. На същия този остров самият Аристотел Онасис се жени за Жаклин, вдовицата на бившия американски президент Джон Кенеди. Реално купувач на Скорпиос е една от компаниите, които се занимават с делата на дъщеря му Екатерина. Именно Катя е голямата слабост на бизнесмена. През декември 2011 г. й купи най-скъпия апартамент в Ню Йорк с площ 662 кв. м, изглед към Сентрал парк в Манхатън и цена от 88 млн. долара.