Сър Алекс Фъргюсън понякога ми прилича на български треньор, който постоянно пищи от съдиите, а не вижда собствените си грешки. Днес цяла Англия съсипва от критики Бербатов за пропусната дузпа срещу Евертън. Самият шотландски спец пък си изкарва яда върху съдията Майк Райли, който не отсъдил нарушение срещу Уелбек в наказателното поле.
Митко наистина подходи несериозно при изпълнението на наказателния удар, но как подходи Съра към мача?
Фъргюсън направи серия от гафове. Пусна резервите и остави на пейката асовете си. С Андерсон, Гибсън и Парк Джи Сунг в средата на терена Юнайтед нямаше визия.  Напред младоците Уебек и Македа и единственият опитен играч Карлос Тевес бяха тотално изолирани. По двата фланга на отбраната близнаците Фабио и Рафаел показаха, че са ефективни в защита, но анемични в градивен план. Липсата на острота по крилата и хаосът в средната зона предвещаваха крах на “червените дяволи”. Защо Съра напъха в огъня Уебек и Македа, на които им е още рано да прегарят в такива битки? Да не забравяме, че насреща му бе най-добрият мениджър на Острова в момента – Дейв Мойс. Сънародникът на Фъргюсън усети, че “дяволът” не е черен, затвори играта, заложи на хитра тактика и в крайна сметка, макар и благодарение на дузпите, постигна целта си. Вероятно срещу всеки друг отбор извън голямата четворка Съра би успял, но не и срещу Мойс, който, ако разполагаше с бюджета на Юнайтед и Челси, отдавна да е задминал и Фъргюсън и всичките мениджъри, изредили се да водят “сините” от “Стамфорд Бридж”. При наличието на такъв професионален опонент шансовете на Манчестър се стопяваха след всяка изминала минута. Накрая притиснатият до стената сър Алекс извади последния си коз – Димитър Бербатов. За да дойдат после критиките към Бербо – не могъл да поведе тима, бил се скрил на терена, изпълнил по аматьорски начин дузпата. Съгласен съм само с последната забележка към Митко. Как обаче да пробиеш една изключително добре подредена отбрана, след като около теб ги няма асовете. Убеден съм, че и Роналдо и Руни да бяха влезли в игра, картинката щеше да е напълно същата.
Това, че Юнайтед има паянтова резервна скамейка, която се срутва в сериозен мач, е проблем на Фъргюсън, не на Бербатов. Това, че за пореден път Съра не подрежда правилно състава, също е негов дерт. За това, че Юнайтед пази сили за титлата и Шампионската лига, пак ли е виновен Димитър? Никой обаче на Острова не смее да гъкне срещу най-успешния мениджър в цялата история на клуба от “Олд Трафорд”. С пръст е посочен човекът, за който бяха платени рекордни пари. Да, наистина на Бербо му пари под краката. Продължава ли по същия начин, един ден може да се озове сред резервите. Бъдете сигурни обаче, че Митко осъзнава ситуацията и ще се опита да се реваншира. Но специално в случая акцентът не бива да пада върху него и една пропусната дузпа. От бялата точка във важни моменти не са успявали и много по-големи звезди.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ