Черно море срещу Локомотив (Пд) излизат от 18,00 в мач от 4-ия кръг на "А" група. Гостите ще атакуват първото място във временното класиране на „А” група при днешното си гостуване на Черно море. Пловдивчани в момента делят първото място с отборите на Ботев Пд и Литекс с по 7 точки, но черно-белите са с най-лоша голова разлика. Домакините пък ще търсят първа победа от началото на първенството. Треньорът на варненци Георги Иванов няма проблеми с контузени или наказани футболисти и ще може да избере оптимален състав.

Най-нещастните двама души, напуснали “Герена”, са Димитър Бербатов и Александър Станков. Тогава Сашо се заканва да се върне някой ден като победител. 13 години по-късно изпълни заканата си, макар и с Локомотив (Пловдив). На 28 юли 2013 година 48-годишният треньор победи “Левски” в неговия дом с 2:1 и се справи с първия си кошмар.

Остава днес да се пребори и с втория – Гонзо. Дали ще успее ще разберем към 19,50 на стадион “Тича”. Този мач ще бъде по-особен за старши треньора на гостите Александър Станков. Бате Сашо, както с уважение го наричат неговите възпитаници, ще се изправи срещу един от най-големите кошмари в своята кариера. Тази вечер негов съперник ще бъде не само тимът на “моряците”, но и спомена за това, което му причини неговият колега на отсрещната скамейка.

13 май 2000 година. “Левски” бие ЦСКА с 1:0 в изключителна драма на “Герена”. Това е едно от онези вечни дербита, които раждат герои, променят кариери и решават титли. Емблематичен двубой, изправил един срещу друг ”синята” звезда Георги Иванов – Гонзо и изгряващата ”червена” звезда Димитър Бербатов.

Победата е еднакво важна и за двата тима. “Левски”, воден от Димитър Димитров – Херо, е лидер в класирането. Само седмица преди дербито обаче губи с 2:3 от Миньор в Перник и има само две точки аванс. Единственото успех срещу вечния враг на 100% ще подпечата титлата след четири ”сухи” сезона. Младият Сашо Станков пък тъкмо е сменил легендата Димитър Пенев начело на “армейците”. Като класа ЦСКА отстъпва на “сините”, но въпреки това доминира през първото полувреме на “Герена”.

Настръхналата публика вижда как гостите налитат опасно към вратата на Димитър Иванков. В 24-ата минута се случва един от най-скандалните моменти в историята на вечното дерби. Емил Кременлиев центрира отдясно и защитникът Бисер Иванов забива неспасяемо топката в собствената си врата. Гол...или не? Страничният съдия Иван Леков вдига флаг за засада, неговият сигнал е уважен от Атанас Узунов и двата тима продължават игра при резултат 0:0. И досега, толкова време по-късно, не затихват споровете правилно или не е решението на съдиите. Леков се кълне, че е вдигнал флагчето секунди преди центрирането на Кременлиев, който е получил пас зад гърба на “синята” защита. Истинската драма обаче предстои.

Пред Иванков буквално ври и кипи. Предраг Пажин на два пъти изпуска Бербатов. Сърбинът се спъва нескопосано и нападателят излиза сам срещу празната врата. Бербатов пропуска чисти голове. Най-фрапиращо е положението в края на мача. Благоевградчанинът остава очи в очи с Иванков. В най-важния момент обаче Бербатов нескопосано се спъва в топката.

Ултрасите на “Левски” пък упрекват Пажин, че е взел пари от ЦСКА, което така и не се доказва. Все пак именно сърбинът подхваща атаката, от която ще падне култовия “кървав гол” на Гонзо. ”Синята” деветка получава аркада още през първото полувреме след сблъсък с Галин Иванов и до края на мача играе с окървавена глава.

В 1-ата минута на добавеното време Димитър Телкийски центрира от фаул, Гонзо надскача всички в наказателното поле, с глава прострелва безпомощния страж Евген Немодруг и влиза завинаги в митологията на вечното дерби.

13 май 2000 г.

“Левски” – ЦСКА 1:0
1:0 Георги Иванов (90)

“Левски”: Димитър Иванков, Джон Ингълс, Елин Топузаков, Красимир Димитров (88 – Георги Георгиев), Предраг Пажин, Бисер Иванов, Захари Сираков, Асен Николов, Александър Александров (62 – Димитър Телкийски), Георги Иванов, Серж Йофу (76 – Нешко Милованович)
Старши треньор: Димитър Димитров

ЦСКА: Евген Немодруг, Емил Кременлиев, Иво Тренчев, Александър Томаш, Станислав Ангелов, Галин Иванов (18 – Саша Мъркич), Методи Деянов (86 – Росен Емилов), Красимир Чомаков, Светослав Петров, Димитър Бербатов, Владимир Манчев (52 – Димитър Иванов)
Старши треньор: Александър Станков

Стадион
“Г.Аспарухов” – 25 000 зрители