ИГРАЙ БЛИЦ ГЕЙМ 3 - ТУК!

13 май 2000 година. Сашо Станков напуска “Герена” съсипан и победен. “Левски” печели вечното дерби с 1:0 в решителен спор за титлата след “кървавия” гол на Гонзо. Въпреки това ЦСКА е по-добрият отбор. Мачка “сините” почти от началото до края. Непростимите пропуски на Бербатов и отмененият кристално чист автогол на Бисер Иванов-Легендата обаче лишават тима от титлата. На другата сутрин се чувам по телефона със Сашо Станков. Не му се говори. Признава, че цяла нощ не е спал. Някак си му идва отвътре да го каже и отсича: “Един ден ще се завърна на този стадион и ще спечеля. Не знам дали ще е след 1, 2 ,3, 5 или 10 години, но ще го сторя. Помни ми думата!”
 
28 юли 2013 година. Сашо Станков напуска “Герена” като победител. Той се завърна и спази обещанието си. Направи го така, както го правят истинските мъже, макар и с 13-годишно закъснение. Да, изминаха цели 13 лета от онзи луд мач, в който младият тогава специалист бе на косъм от чудото. Сега обаче успехът е факт. Е, не е подплатен със спечелена титла. Но победата си е победа. Напълно заслужена и изкована благодарение на треньорските умения на 48-годишния наставник. Още повече, че днес Станков е начело не на ЦСКА, а на Локомотив (Пловдив).
 
Между тези две битки той не успя да се наложи в България поради независещи от него причини, но пък за разлика от това направи отлична кариера в далечен Китай. Там Станков се кали, придоби повече опит, рутината му нарасна, за да се завърне в България помъдрял и още по-можещ. Погледнете само какъв старт при дебюта му в пловдивското Локо. Две тежки гостувания - на ЦСКА и “Левски”, и вместо нула спечели цели 4 точки – една от “Армията” и три от “Герена”. При тези факти можем само да поздравим победителя, но и да го предупредим, че оттук насетне ще бъде още по-трудно. И дано тези над Станков не му попречат мачовете да завършват така, както той иска. В противен случай трудът на специалиста ще отиде по дяволите.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ