България победи Холандия с 2:1 в контрола, която се игра вчера (26 май 2012 година). 24 години по-рано нашите национали отново победиха “лалетата”, отново в Холандия и със същия резултат 2:1. На 24 май 1988 година двата тима играят контрола в Ротердам, репетиция за “лалетата” преди Европейското. Нашите пропускат финалите, на които Холандия става европейски шампион.

В двубоя през 88-а резултатът се развива по същия начин, както вчера. Домакините от Холандия откриват резултата, тогава чрез Ян Вутерс. Вчера Ван Перси реализира за 1:0. След това Ники Илиев и Любо Пенев вкараха за обрата с 2:1 преди 24 години. На “Амстердам Арена” вчера Ивелин Попов и Илиян Мицански влязоха в ролята на двете легенди и реализираха за победата с 2:1 на настоящия състав.

Дали сценарият ще се повтори и Холандия ще стане европейски шампион, ще разберем на започващото първенство на 8 юни в Полша и Украйна. “Лалетата” са в една група с Дания, Португалия и Германия. Остава, българите, да се надяваме, че 6 години след онази победа над Холандия през 1988-а (Световното в САЩ през 1994 година) отново всичко ще се повтори./БЛИЦ