Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Националите ни гостуват тази вечер на Холандия за контрола, която ще се играе на модерния стадион "Амстердам Арина" от 21:00 часа. През 1998 година България бие "лалетата" в проверка в Ротердам, когато на 24 май Николай Илиев и Любослав Пенев се разписват във вратата на домакините. Този мач явно вдига Марко Ван Бастен и компания, които след това стават европейски шампиони. БЛИЦ се свърза с легендата на "Левски", прекъсвайки почивката му в Свети Влас. Ники Илиев с удоволствие върна лентата и говори за победата над Холандия през 1988-а, както и по други теми.

- Г-н Илиев, какво си спомняте от контролата в Ротердам?
- Много хубава победа, която никога няма да забравя. Бихме ги на тяхна земя, а след това те взеха, че станаха европейски шампиони. Ние тогава, най-вече аз, за първи път се срещнахме с голямото холандско трио начело с легендарният Марко Ван Бастен. После в Италия играх срещу тях, както и срещу Милан с "Левски". Ван Бастен обаче не се появи в контролата срещу България тогава. Няколко дни преди мача беше получил контузия в мач от първенството. Едното му око беше насинено, седеше и гледаше отстрани. Видя как ги бием. Това са само хубави спомени, които винаги ще помня. Записът на мача си го пазя вкъщи, но скоро не съм го пускал да го гледам.

- Ван Бастел е бил големият отсъстващ...
- Да, така беше, но това не омаловажава победата ни. Вкарахме им 2 красиви гола. Първо аз изравних за 1:1, а след това Любо (б.р. - Пенев) вкара за 2:1. Ван Бастен е най-добрият. За мен няма по-велик от него за всички времена.

- И друг път сте играли срещу Ван Бастен. Много трудна ли беше задачата да го опазвате?
- Няма как да не е трудно, защото той беше много бърз, техничен, имаше страхотно чувство за пласиране. Най-великият... Ако не си в добра форма, по-добре е изобщо да не излизаш на терена срещу него. Така се получи при мен, когато играхме срещу Милан. Вкара ни 4 гола (б.р. - през есента на 1988). И аз се разписах за "Левски", но той пък много лошо ни наказа. Физически не бях никак добре, не да се оправдавам. Наистина имах контузия, но рискувах и излязох на терена. Щом е за "Левски" и националния отбор, съм готов на всичко. Стискам зъби и излизам. Така беше и тогава. Отбелязах, но паднахме с 2:5 на реванша. Не бях ефикасен в този мач, но не се страхувах да играя срещу него. Никога не съм играл със страх. Иначе в контролата в Ротердам се представих отлично. Изиграх много силен мач. Но чак след срещата разбрах, че е имало хора на Болоня да ме гледат на живо. Още в Холандия са преговаряли за мен. Трансферът ми в Италия обаче не се осъществи тогава, а година по-късно.

- Голът срещу Холандия сигурно ви е вдигнал цената?
- Да, може да се каже. Болоня много ме искаха. Бях на 24 години тогава. Предлагаха 1,8 милиона долара за мен. Но знаете какви времена бяха тогава, не можеше да се излиза от България. Болоня стигнаха чак до българското правителство и до Иван Славков. На Батето му предлагаха като част от трансфера за мен 5 гласа, които да бъдат дадени за България при кандидатурата ни за олимпийските игри. Бяха готови на всичко, за да ме вземат. И успяха. Година по-късно - през 1989 година, подписах с тях и заиграх в едно от най-силните първенства в света. Разбрах, че даже, като съм вкарал гола на Холандия, президентът на Болоня казал: "Сега вече няма да го пуснат, да забравим за него." И наистина трудно ме пуснаха.

- Тежката загуба на "Левски" от Милан 1988-а можеше ли да провали трансфера?
- Не, нещата вече бяха решени. Болоня непрекъснато ме преследваше, а аз им бях обещал, че следващата година ще подпиша с тях. Имах уверенията на ръководството на моя клуб, че няма да ме спират. Радвам се, че удържаха обещанието си. По това време пристигнаха оферти от Олимпик (Марсилия), Дженоа и Рома, където ставаше въпрос вече за 2 милиона долара. Но вече им бях дал дума и не съжалявам, че я удържах.

- Голът ви срещу Холандия ли е най-доброто ви преживяване с националната фланелка?
- Донякъде - да, но аз съм вкарвал и на Германия (б.р. - визира загубата в София с 1:2 в контролата, играна на 22 март 1989 година). След това немците станаха световни шампиони. И какво излиза - вкарвам на Холандия, стават европейски, наказвам и Германия, стават световни (смее се).

- Бившият ви съотборник Любослав Пенев вече стигна до треньорския пост в националния отбор. Ще успее ли начело на България?
- Абсолютно доверие му имам на Любо. Убеден съм, че ще успее, ако му се даде шанс. Нужно му е време и съм сигурен, че ще направи големи неща. Убеден съм в качествата му. Той държи много на дисциплината, което е най-важното нещо. В момента обаче има трудна, дори сложна задача. Подмладява отбора, за което му е нужно време. Той е изключителен професионалист и знам, че ще успее. Ще постига резултати, сигурен съм. Дори малък шанс да имаме за класиране на голям форум, убеден съм, че ще гони целта докрай.

- В квалификациите за Мондиал 2014 се паднахме с Италия, Дания, Чехия, Армения и Малта. Имаме ли шанс да се класираме на форума в Бразилия?
- Трудно ще е, но имаме шанс. Искрено се надявам Любо да успее. Но, ако не се класираме на Световното, не трябва да се правят трагедии, а да му се даде още един шанс и след това да си довърши работата и да ни класира на Европейското. Наистина е нужно време и да има спокойствие и търпение. Той знае какво се иска от него.

- Ще победим ли Холандия?
- Дано ги бием. Ще гледам мача с интерес. На морето съм сега, почивам си, но ще го гледам. 

- Какво бихте посъветвали Любослав Пенев?
- Да продължава да работи така професионално и да държи на дисциплината. Съветвам го да пусне запис на момчетата да видят как с него наказахме холандците 88-а. Той сигурно вече го е направил. Предполагам, че е намерил кадрите. Аз го имам целия мач, в интернет също има репортаж. Убеден съм, че им е разказал за това, което сторихме тогава, защото някои от тях не са гледали този мач. Дано повторят нашия успех и да бием в Амстердам. Няма непобедими отбори. Момчетата трябва да го знаят добре това нещо. Какво като са Холандия? И те са хора.

- Борис Ангелов ви води при победата през 1988 година. Как ви надъхваше преди мача?
- Не беше нужно да го прави. Ние осъзнавахме, че се изправяме срещу Холандия, всички ни гледат. Няма нужда от надъхване. Всеки от нас даваше максимума, искаше да блесне, да се докаже.

- Преди известно време станахте дядо, сигурно ще разказвате на внука си Николас за головете си срещу Холандия и Германия?
- Със сигурност, още малко като порасне и ще му разказвам, ще му пускам записи.

- Какво ще кажете за представянето на "Левски" този сезон?
- Отборът се класира за Лига Европа, хвана последния влак. На фона на представянето през целия сезон, това няма как да не ни прави доволни. Третото място е успех. Но футболистите, които ще останат, трябва сериозно да се замислят как ще играят в бъдеще. Трябва да се раздават, да демонстрират желание. Това нещо го нямаше този сезон. Нагледахме се на безидейни игри, нямаха никакъв дух. Задължително трябва да променят манталитета си. Черноморец се представи много по-добре от "Левски".

- Бившият ви съотборник Илиан Илиев ще успее ли начело на "Герена" като треньор?
- Дано, силно се надявам и му желая късмет. С него играхме 1993-а, когато се върнах от Херта. Тогава дойдох в "Левски" с идеята да помогна да станем шампиони. Отборът не беше печелил титлата от 4-5 години. И успяхме. С Илиан станахме шампиони. Стискам му палци да стори същото вече и като треньор. Но и на него като Любо му е нужно време. Да си спомним за първия сезон на Мъри, когато "Левски" не се представи добре, но вижте какво стана след това. Така че Илиан дори и да не изведе отбора до титлата следващия сезон, трябва да му се гласува доверие и да бъде оставен да си върши работата. Ще изгражда нов отбор, никак не му е лесно. То на "Герена" винаги се работи под напрежение. Нормално е, тъй като се искат победи във всеки мач. Той е много амбициозно момче. В Стара Загора нееднократно се справяше в трудни ситуации. Този сезон стартираха много лошо, записаха доста поредни загуби, но въпреки това той успя да ги вдигне. Надявам се да го оставят да работи в "Левски" поне 2-3 години и със сигурност ще има отлични резултати. Той знае, че първото място в първенството и спечелването на Купата са целта. Убеден съм, че знае как да си изгради стратегия.

- Коментарът ви за скандала между Христо Стоичков и Борислав Михайлов?
- Достатъчно ги уважавам и двамата. Играли сме заедно, няма как да заема страна. Българският футбол обаче наистина има много проблеми. Няма какво да се лъжем. И аз съм убеден, че се купуват мачове, има "черно тото". Всеки го знае това. Въпросите на Ицо са много сериозни и е редно да се отговори сериозно. Не е никак приятно това, което се случва между тях.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ