Футболните мачове от “А” група тръгват по телевизията. Това решение взеха днес шефовете на клубове, представители на БФС и Професионалната лига. Ключът за успешно развитие на ситуацията е намесата на държавата в лицето на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. Държавата ще преведе малко над 1 милион лева на БНТ, които веднага ще бъдат разпределени между футболните клубове. Тази сума се превърна в ябълката на раздора това лято.

Националната телевизия дължеше парите на клубовете по подписания договор за миналия сезон. Медията обаче не преведе сумата и клубовете не допуснаха телевизионни камери, оставяйки “А” група на тъмно. След изчистване на въпросния дълг клубовете са съгласни БНТ да излъчва двубоите им. Вече стана ясно, че ЦСКА – “Левски” ще бъде предаван пряко на 20 октомври (събота) от държавната телевизия. От следващия 10 кръг другата седмица националната телевизия вече ще излъчва двубои от “А” група.

Голямата промяна около ситуацията с телевизионните права е оттеглянето на Валентин Михов. Неговата фирма “СВ-РСА” няма да участва в новия договор този сезон. В сряда предстои среща между БФС в лицето на Борислав Михайлов, заместник министъра на финансите, Вяра Анкова (шеф на БНТ) и Валентин Михов. Те трябва да изчистят стария договор и да бъде подписан нов. “Парите (б.р. – става въпрос за дълга на БНТ от над 1 милион лева) няма да бъдат преведени на носителя на правата СВ-РСА. Това става не по наше настояване, а на този, който ги дава - държавата. Знаете, че който дава парите, той поръчва музиката. Клубовете изявиха съгласие БФС да премине към подписване на нов договор”, коментира Атанас Караиванов от ПФЛ. Той допълни, че се надява на бързо отпадане на претенциите на всеки, за да може да бъде изчистен старият договор и да се премине към подписване на новия./БЛИЦ