Селекционерът на младежкия национален отбор на България Александър Димитров говори пред медиите преди предстоящата контролна среща с Азербайджан на 11 юни в Баку.

„Добро е настроението сред играчите, доста от тях са нови, за първи път се сформира като селекция U20, това не е практика в европейските отбори на нашия континент, това е практика на ФИФА. Това много ще ние помогне за сглобяването на следващия младежки национален отбор, защото тези момчета неминуемо ще са част от него. Голяма част използваме и в мъжкия, играчите са много мотивирани да се докажат. Юни месец е много труден за всички, повечето им колеги са в почивка, адмирации за всички, че са пренебрегнали почивката си. Всичко е наред, това ни е едва втората тренировка. Играчите идват в добро състояние за този месец от годината и се надявам до края да останат така и да ги върнем на клубовете, както ни ги дадоха“, започна селекционерът на младежите.

„Момчетата са жадни за знания, да докажат себе си. Идват едни футболисти от набор 2005, които играха Европейско до 17 години, имаме една добра основа, на която да стъпим. Това е факт от последните два набора, всички от мъжкия отбор са минали през младежкия. Тези, които покажат добра игра, неминуемо ще стигнат до мъжкия. Така стана с Християн Петров и Марин Петков. Наджиб Хаджа от Шалке отказа да дойде, клубът не искаше да го пусне, съгласи се после, но той отказа с мотива, че трябва да си почива, той впоследствие трябва да уважи и моето.“

„Очаквам тези момчета да възпроизведат това нещо, което тренираме, защото знаете, че имаме проблем с контузиите на Георги Николов, Петър Андреев, Мартин Стойчев и отпадат от състава за септември месец. Няма да пипаме момчета от набор 2006, за да дадем на отбора на Тодор Симов да използва целия си ресурс. Цялата ни концентрация и стратегия е за септември месец за мача с Полша. Както и през миналия прозорец направихме контролна среща с Локомотив София, така и сега предвиждаме такава проверка с клубен отбор в България, за да окомплектоваме нещата и да изпробваме нещата срещу реален противник“, заяви Димитров.

„Човек не може да говори за шефовете си и не може да ги избира, U20 не е имало от години, това е благодарение на Георги Иванов и Кирил Котев, прави се нещо ново и им благодаря. Момчетата трябва да защитават своите имена и имената на България, родолюбието се изгуби, но сме много кадърна нация. Подценяваме се и това е една от причините да няма резултати.“

„Имаме принципи, които искаме да се спазват, да не се пише, че са чалгари, искаме да го махнем в младежкия национален отбор. Участваме и в инициативи, това е хубавата страна на младежкия национален отбор. Смятам, че с тези футболисти, с които завършваме този цикъл, имаме шанс да се класираме за голямо първенство, те показват, че моята цел не е самоцел, а е единна, това е цел и на ръководството на БФС, гледаме в една посока. Дано имаме късмет, защото без късмет не става“, завърши Александър Димитров.