Бившият собственик на ЦСКА Александър Томов отговори с мейл на критики по свой адрес от БЛИЦ.

Публикуваме позицията на Александър Томов:
Що се касае до определението „гробокопач на ЦСКА“. През 2013г. поех ЦСКА с актив от 2ма футболиста и милиони задължения. За по-малко от година отборът бе капитализиран с футболисти на стойност над 18 млн лв. според експертна оценка, изораните тенис кортове пред сектор А бяха превърнати в нови игрища за тренировки на ДЮШ, сектор Г бе ремонтиран, доверието в отбора и като стопанско дружество, и като спортен клуб бе възстановено, което се видя и с пълните трибуни и най-масовото участие в първично публично предлагане на акции в историята на българската борса. Задълженията бяха намалени с над 10 млн лв., а тези към НАП – напълно обезпечени. През пролетта на 2015г. собствеността и  управлението бяха поети от други лица, които избраха пътя на присвояване на активите – марка, права върху стадион, история, но изоставяне на пасивите – към различни кредитори натрупани преди всичко в периода 2008 – 2013г. Да припомня, че за периода 2013-2015г. шест пъти победихме „Левски“, а  в предния ми престой за последен път станахме шампион на страната с 16 точки разлика. Тогава също някои хора не ме долюбваха – все пак обявих реалните заплати на футболистите и се наложи да се плащат ДОД, здравни и социални осигуровки на различни суми от декларираните до тогава заплати от 250- 300 лв.

Политическите проекти, в които участвам в последните години предлагат експертно-разработени програми за ускорен икономически растеж. Екипът ни е съставен от най-добрите български макроикономисти. Докарал съм в България милиардери с техните мултинационални компании – Прамод Митал, Константин Жеваго, Стивън Ло и др. – за разлика от днешните управляващи, при които днес дори олио „Калиакра“ и варненския завод на „Нестле“ избягаха в Румъния.  Осъзнавам, че във вашата медия  против управляващите лоша дума не се казва и вероятно вие сте техен поддръжник и живеете добре. И аз живея не лош живот заради факта, че и днес на 66 години работя по 10-12 часа на ден. Но основната идея на социалдемокрацията, а именно солидарността не ми дава мира – не мога да гледам, че България е на дъното в Европа, с най-ниски заплати, минимални пенсии по-ниски от тези в Босна, Албания, Македония, най-бързо изчезващата нация... Борисов и ГЕРБ ни спасиха от ковид19, защото геноцидът, който извършват над българските пенсионери отдавна ги умори, с най-ниската средна продължителност на живота един милион души за последните 10 години починаха, голяма част от бедност.

МК „Кремиковци“ беше предприятие, което докарваше 2% от БВП на България, бяха инвестирани стотици милиони по времето на Прамод Митал. Отидете сега и вижте какво има на мястото на най-големия металургичен комбинат на Балканите – дори релсите са извадени и предадени за скрап.  И не ми говорете с общи приказки, че аз съм фалирал „Кремиковци“. Помислете кой изгони Прамод Митал от страната и не търсете логика в действията, по същия начин бе изгонен вече от други хора Стивън Ло с неговия сертификат за Приоритетен инвестиционен проект издаден от Бъгларската Агенция за Инвестиции – вторият такъв сертификат след този на „Шишеджам“ в цялата история на закона с обща инвестиция над 1,6 млрд. лв. При мутрите стопанска логика няма – рекет, грабеж и унищожение е тяхното верую.

И до ден днешен изплащам заемни средства, които съм взел, за да плащам заплати и разходи на ЦСКА – не е приятно, но в името на каузата лично авалирах заеми, за разлика от много други. Когато пристигнах в ЦСКА през 2013г. имаше 0 (нула) лева в касата и 35 страници запори от различни кредитори на банковите сметки – какво според вас е откраднато???

Виждам, че се интересувате от спорт и политика. Съветвам ви да проведете разследване за изградените през последните години спортни зали, колодрум в гр. Пловдив, селски стадиони и др – погледнете количествено-стойностите сметки и поканете експерти да ги анализират. Вижте и представянето на България на олимпиади, представянето на националния отбор по футбол, за който днес отбори като Косово и Кипър са равнопоставени, а това не беше така преди десетилетие. Помислете кой е един от несменяемите министри при управлението на ГЕРБ и защо е така като знаете какви са резултатите на българския спорт. 

10.06.2020
Проф. Александър Томов".