Антон Генов, последният български футболен рефер със сериозно реноме на международната сцена, сподели мнението си пред БЛИЦ СПОРТ за представянето на българските съдии през последните месеци. Той отказа да даде конкретна оценка на арбитрите ни и призова ръководителите на футболни клубове също да не го правят.

- Г-н Генов, каква е оценката Ви за съдийство за изминалия есенен дял от шампионата?
- Нека да оставим съдийската комисия да направи оценка. Имат два месеца да помислят и да кажат своето становище. Сега, под влиянието на емоции от последните мачове, може да сгрешим. Да минат празниците и ще можем да говорим. Комисията има достатъчно качествени членове, които ще преценяват и след средата на февруари ще обявят решението си. Тогава и съдиите ни ще са по-подготвени.

- Разкрихте вече, че ще организирате лагери за съдиите - зимен и летен. Смятате ли, че това ще помогне значително за представянето им?
- Да, с наша помощ арбитрите ще бъдат на едноседмични подготовки преди дяловете от шампионата - първо в Банско, а после и в Слънчев бряг. Ще имат гост-лектори. Дано усилията ни имат ефект и съдиите подобрят представянето си. Важно е да се подготвят много добре, защото трябва да са нивото на първенството, а то е много оспорвано. Според мен три отбора се борят за титлата, така че е важно колегите да са подготвени. Не бива да се стига дотам да се твърди, че са предрешили някой мач. Това не бива да го допускаме.

- В последните месеци много от футболните босове се изказаха остро срещу съдийството в България. Смятате ли, че упреците им са основателни?
- Съдийството не е лесна професия или хоби. Поради тази причина трябва да бъде оценявано от бивши съдии и компетентни хора. Това е моето мнение. Смятам, че имаме достатъчно качествени съдийски наблюдатели, на чиито оценки трябва да се доверим. Не бива да акцентираме върху това кой какво казал и т.н. Нито от футболни президенти, нито от шефовете в клубовете, нито от медиите. Медиите трябва да бъдат един коректор на съдийството. Иначе бих пожелал на президентите и футболните босове да си гледат отборите и да не се месят в съдийството. Има хора, които трябва да отговарят за него. Ако един съдия получи слаба оценка, правата му ще бъдат спрени. Той е бил оценен от бивш съдия по дадени критерии и това е достатъчно.

- Във футболната общественост упорито се говори за натиск върху съдиите. Вие изпитвали ли сте такъв, когато бяхте действащ арбитър? Може ли да направите съпоставка между времената тогава и сега?
- Може и да прозвучи нескромно, но моето поколение ръководехме в най-трудните времена за българския футбол и българското съдийство. Така че на никой от моите колеги не пожелавам това време. Вие сами си правете изводите за какви времена говорим.

- Сега обаче също май не им е лесно.
- Смятам, че сега има много добра обстановка нашите съдии да си показват реално качествата, които имат. Според мен са единични случаите, в които те са подложени на натиск. Всичко е в техните ръце, както се казва.

- Казвате, че сте били съдия в много тежки времена, но пък сте последният български арбитър с голямо реноме на международната сцена. Получава се някакъв парадокс. Защо сега нямаме съдии на престижни мачове?
- Има си поколения - както във футбола, така и в съдийството. В началото на 90-те години бяха най-добрите ни съдии, после беше нашето поколение, а сега е времето на младите колеги. Пожелавам им да постигнат нашите постижения, както и тези на наши колеги. Някой от тях за съжаление не са между живите като Богдан Дочев, който е бил на световни първенства. Ние от Асоциацията желаем най-доброто на съдиите и работим за тяхното добро. Няма по-хубаво нещо от това ученикът да надмине учителя си. Мога да ви кажа, че аз бях в първата група на УЕФА и винаги имах напролет мачове в турнирите на УЕФА. Това го пожелавам и на сегашните съдии. Мисля, че има една бригада, която ще започне от следващата година да се появява на терените в Европа и напролет. Наистина се надявам да надминат постиженията ни.

- И накрая какво бихте казали на футболните босове?
- Нека се занимават с това, което най-много разбират. Да мислят за представянето на отборите си, финансирането, подготовките и да не се месят в работата на съдиите.
Светлин ТОНЕВ / БЛИЦ СПОРТ