Задържаните и разпитани футболисти от Бургас вече са на свобода. Цялата група от 10 души - всички са футболисти, е излязла от ареста днес, след изтичането на първоначалната 24-часова мярка. Те ще бъдат подведени под отговорност по чл.327 от Наказателния кодекс – за участие в незаконни хазартни игри.

Сочените за организатори на схемата Иван Сивев и Тодор Пачев обаче остават зад решетките.

В момента още няма повдигнати обвинения към никого, уточни районният прокурор на Бургас Андрей Червеняков. Той допълни, че държавното обвинение работи по изясняване на това точно кой от двамата е организатор на залозите. Срещу задържани футболисти първоначално няма да има обвинение, те ще бъдат привлечени и разпитани, за да се разбере до каква степен имат съпричастност.

“Това не е краят. Ще разследваме дали тези футболисти, а и други не са участвали в мачове от българското първенство. Нямаме такива доказателства, но изхождаме от презумпцията, че хора, занимаващи се с футбол, изкушили се да залагат на чужди мачове, е възможно да залагат и на собствени”, коментира Червеняков.

По-рано днес агенция БЛИЦ първа разпространи целия списък с имена на задържани и разпитани футболисти, както и имената на двамата организатори.

Агенция БЛИЦ ви представя всички задържани и разпитани футболисти:
Янко Георгиев (Черноморец), вратар
Николай Николов (Черноморец), защитник
Яни Пехливанов (Черноморец), полузащитник
Даниел Младенов (Черноморец), нападател
Преслав Йорданов (Черноморец), нападател
Румен Трифонов (Черноморец), защитник
Георги Терзиев (Черноморец), защитник
Пламен Димов (Черноморец), защитник
Любомир Божинов (Нефтохимик), полузащитник - само привикан на разпит
Галин Димов (Нефтохимик), полузащитник

Екипът ни научи и имената на двамата организатори на “черното тото”. Това са външни хора, които са действали заедно с букмейкърите. Единият е Тодор Пачев (26 години), бивш борец. Другият е футболистът на аматьорския Месембрия Иван Сивев (също на 26 години). Амбицията им е била да направят паралелен букмейкър в България, който да конкурира вече съществуващия легален.

Дейността им е започнала през месец септември, използвани са джиесеми, десетки сим карти и лаптопи. Естествено, като всеки нелегален букмейкър, и въпросните организатори са предлагали примамливи високи коефициенти, с които са привличали клиенти. Амбицията на Пачев и Сивев е била да разширят дейността си в цяла Европа.