Коренът на "черното тото" е в страните от бившия Източен блок - България, Полша и Унгария. Това твърди Би Би Си. Авторитетното английско издание ни атакува в един от материалите си, посветени на вчерашните разкрития на Европол.

"Малко фенове в тези страни имат някаква вяра в честността на спорта", пише в статията на Би Би Си.

Както е известно, вчера от Европол разкриха, че разследват 380 мача от Европа по подозрението, че са уговорени, като вече дори бе замесено името и на английския гранд Ливърпул. Според датско издание вратарят на унгарския Дебрецен е бил подкупен, за да пусне три гола в двубоя от груповата фаза на Шампионската лига срещу "мърсисайдци". Само преди часове пък "Билд" публикува списък с 5 мача, като в един от тях има българско участие. Става въпрос за двубоя на Металург (Донецк) със словенския Интерблок (Любляна) от 6 август 2009 година, завършил с победа за Велизар Димитров и компания с 3:0. Идолът на Сектор "Г" дори бележи третото попадение в срещата, разписвайки се от дузпа в 85-ата минута. Треньор на Металург (Донецк) по това време е Николай Костов, който след това беше начело на "Левски", а сега е наставник на Карпати (Лвов).

"Корупция в спорта е имало винаги, дори в древна Гърция, но никога в такива мащаби, както сега. Ако не се борим срещу това явление, то ще унищожи много спортове", пише в статията на Би Би Си.

"Черното тото" е толкова силно в последните 10 години, заради глобализацията и навлизането на азиатския хазартен пазар, където се въртят милиарди долари на година. Има около 20-30 човека, които обикалят света - Азия, Северна и Южна Америка, Африка и най-вече Европа, и уреждат мачовете", добавя Деклан Хил от британската медия.

"Всъщност, коренът на "черното тото" е в страните от бившия Източен блок - България, Полша и Унгария, където положението е най-тежко. Малко фенове в тези страни имат някаква вяра в честността на спорта. Този феномен обаче вече не е само в страните от бившия Източен блок. Турция, Италия и Гърция също бяха ударени от огромни корупционни скандали във футбола. Сега вече "черното тото" се придвижва на Запад - Германия, Белгия, Швейцария, Австрия и Финландия. Миналото лято имаше съмнение около мачове от трета дивизия на Норвегия", допълва в статията си Хил.