ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Президентът на БПФЛ Атанас Караиванов бе избран от делегатите на извънредния конгрес на БФС да бъде част от Изпълнителния комитет на футболната централа. Това се случва за първи път от съществуването на професионалната футболна лига в България. Едно от основните неща, които се планират в близко бъдеще, е постепенното преминаване на администрирането на първенствата от Първа и Втора лига към БПФЛ. Караиванов даде интервю пред сайта на Лигата.

- Г-н Караиванов, първият ви коментар след избора на Георги Иванов за президент на БФС?
- Искам първо да поздравя г-н Иванов за избора му за президент на БФС. Мисля, че той категорично показа, че е човекът спечелил доверието на най-много делегати на този извънреден конгрес. Направи ми впечатление, че самата му кампания и срещите с клубове бяха успешни. Аз не съм се занимавал с такава кампания, но получих достатъчно голям брой отзиви от клубове, футболни деятели, че са впечатлени от комуникацията с него в тези срещи. Предполагам, че това е надделяло при формирането на избора.

- Как премина самият Конгрес според вас?
- Бих поздравил администрацията на БФС за провеждането на Конгреса, на същото мнение са и представителите на ФИФА и УЕФА, с които имах възможност да разговарям. Фактът, че Общото събрание бе излъчено и с картина, и със звук в интернет пространството, а и в много медии, даде възможност и на футболната общественост да види как протича подобно мероприятие, колко е сложно и отговорно. Надпреварата беше честна и това стана ясно за обществото. Благодаря на делегатите, които са гласували за включването ми ИК - това е уважение към клубовете от професионалната лига.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

- Какво е мнението ви за работата на Георги Иванов през последните 2 години като част от БФС?
- Трябва да отбележа, че офисите ни в сградата на НФБ "Бояна" са врата до врата. Имам преки впечатления от периода, в който бе назначен като технически директор. Видях начина, по който работи, идеите, които реализира с много енергия и хъс. Надявам се, че за тази тежка и отговорна позиция, ще покаже своето умение да носи отговорност и да работи в екип. Убеден съм, че ще се справи - той опозна системата и обогати опита си от работата в големи клубове. Едно от нещата, които още от самото начало, трябва да се случат, е да се успокои футболната общественост и да се вдъхне увереност на обществото, че промяната е реална и е за добро.

- Г-н Иванов вече повдигна темата, но тя е свързана и с БПФЛ – администрирането на първенствата на Първа и Втора лига от БФС към БПФЛ. Това ли е основната задача, върху която ще се работи?
- Реалното прехвърляне на администрирането на футболното първенство в Първа и Втора лига към нас ще се случи поетапно до две години. Тези неща ще ги обсъдим с него, както и с всички колеги от Изпълнителния комитет. Това трябва да бъде общо решение. На базата на уставите на двете организации и Закона за спорта е нужно да бъде изработена наредба за взаимодействие между БФС и БПФЛ, където ще се опишат ангажиментите на двете организации. Също така е необходим правилник за управление на телевизионните и рекламни права, който трябва да бъде приет от лигата. Ще коментираме нещата стъпка по стъпка, за да се случват реално, а не изведнъж, за да има време лигата да набави финансиране и кадрови ресурс. След избора си за президент преди година и осем месеца работих в дух на партньорство и приятелско отношение с Боби Михайлов и Михаил Касабов, техния управленски екип и администрация. Сега с Георги Иванов ще направим необходимото най-добрите европейски практики в отношенията асоциации-лиги да се пренесат у нас в условие на договорна стабилност, интегритет и прозрачност.