Треньорът на националния отбор по футбол понесе очакваните от английските футболисти извинения след расисткия скандал в двубоя България - Англия (0:6) от евроквалификациите.

Той беше обвинен, че защитава расистите заради твърденията си, че не е чул скандирания или "маймунски звуци" преди двукратното прекъсване на срещата в София.

Балъков излезе с официална позиция в социалните мрежи, в която осъжда и отхвърля расизма, но без да коментира събитията в БФС от днес, оставката на президента на съюза Борислав Михайлов и това дали той самият ще остане на поста.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Дами и Господа,

Категорично осъждам и отхвърлям расизма като норма на поведение, която противоречи на съвременните човешки отношения. Това е предразсъдък, идващ от миналото, който трябва да бъде изкоренен завинаги.

Лично аз съм работил като треньор в редица български отбори с много тъмнокожи играчи. Никога не съм правил разлика между футболистите спрямо цвета на кожата. Напротив - винаги с желание и загриженост съм се включвал в редица инициативи в подкрепа на бедстващи и хора в нужда, подпомагал съм организации, които работят във връзка с каузи, свързани с равенството и помощта за хора в неравностойно положение.

Думите ми преди мача с Англия, че расизъм в България няма, бяха насочени към вътрешното ни първенство. Единични случаи може би, но като цяло в глобален мащаб, категорично такъв проблем не е съществувал. Огромното мнозинство от публиката не участва в това. Така бе и на мача с Англия.

Искам да кажа нещо много ясно: при положение, че е имало обиди на такава основа, аз като селекционер на националния отбор поднасям своите извинения на английските футболисти и всички, които се чувстват засегнати.

В същото време се обръщам към хората, които използват обидни квалификации спрямо мен в личната ми фейсбук страница, че това е некоректно, а думите ми са извадени от контекст и ако това не спре, ще предприема правни действия в своя защита.