Собственикът на Левски Тодор Батков заяви, че човек от ГДБОП, който е родом от Перник е помогнал за излизането на скандалния арменец Артур от България в случая с Казанската афера.

Това се случи на организираната от Яне Янев среща между футболните президенти в Парламентарната комисия по борба с корупцията.

“Няма да кажа името на офицера от ГДБОП, който е покровителствал напускането на онзи арменец от България. Той напусна България на 23 септември. Стоя зад думите си. Нека ви го каже, който трябва. Той му е гарантирал, че ще напусне безпрепятствено страната и е участвал в залога на манипулираното събитие - дербито! Говоря за въпросния арменец, който както знаете напусна страната. Няма да ви кажа повече”, отсече босът на шампионите. 

„Надявам се офицерът от ГДБОП да ви каже сам кой е. Ще ви кажа само, че е от Перник. Не знам какво ще стане, тъй като никой не реагира. Извършителите се водят неизвестен извършител. Какво да ви кажа повече”, допълни Батков.

„Не ми е известно някой мобилен оператор да прави записи. Такова нещо няма. Второ, аз никаква информация от никого не съм получавал, въпреки че съм в този сектор от 15 години. Аз съм един от успелите хора в този сектор. Направих собствено разследване. Дадох индикациите и моята версия. Дадох и източниците, от които може да се вземе тази информация. Това лице от арменски произход гравитира към руска престъпна групировка в Санкт Петербург. Една от престъпните дейности е манипулиране на резултати от спортни събития. Така се реализират незаконни печалби. Връзката е станала в средата на август. Отговорете си вие, какво се случи тогава и е трябвало да се случи. Освен това, което е договорено и се случи, а и се разследва от УЕФА. Тогава е било взето решение да се организира и Казанската история. След това се зарибяват хора, на които аз имам доверие. Появява се този Артур и обяснява колко велик мениджър е. Всъщност, това е артистичното му прозвище. Този човек е измамил доста руски клубове. Със сигурност знам, че се е опитал да измами Терек Грозни и Рубин Казан”, допълни адвокатът.

Попитан дали има сигурни доказателства Батков каза: „Аз нямам доказателства. Тях трябва да ги има и да ги е събрала Прокуратурата. Хвърлих бомбата, защото съм сигурен в това, което казвам. Нека ме съдят, тогава в съда ще си дам и моите доказателства. На когото трябва, когато трябва и каквото трябва съм го казал”, заяви босът на Левски София.

Тодор Батков категорично отрече да е участвал в залагания на мачове. Той си спомни, че на младини е играл Тото 2, а веднъж през 1992 година е играл на ролетка в казино, но се отказал от подобни развлечения. „Играл съм тото в троен фиш”, сподели бизнесменът.

„Издържането на клуб е някакво апостолство, което граничи с мазохизъм. Искам законът да бъде прилаган по един и същ начин за всички клубове. Не може ЦСКА да дължи 6 милиона, а аз нищо! Те с какво са повече от Левски? Смешно е да се оправдават с думите, че са от вчера начело на клуба и друг е виновен”, завърши босът на Левски.

По време на срещата Батков размени остри реплики с един от собствениците на ЦСКА Иво Иванов. На сбирката присъства почти всички босове на клубовете в “А” група, с изключение на Сливен, Локо Мездра и Берое.

На срещата бяха: Тодор Батков (Левски), Иво Иванов (ЦСКА), Митко Събев (Черноморец), Венци Стефанов (Славия), Николай Гигов (Локомотив София), Трифон Попов и Величко Дихонов (Литекс), Николай Галчев (Пирин), Галя Топалова (Локомотив Пловдив), Никифор Вангелов (Миньор), Димитър Христолов (Ботев) и Ангел Бончев (Спортист Своге)