Собственикът на “Левски” Тодор Батков отвърна на нападките на Георги Петков, който го обвини, че реди състава.

“Обиденото момче с най-високата заплата, взимаше повече дори от Гара Дембеле, както и от заслужени футболисти като Йовов и Бардон. Играч, който в последните години не даваше това, което правеше преди. Мога да му отговоря по два начина, шеговито и сурово, но ще се опитам да е по средата. Ласкае ме твърдението, че аз редя състава. Значи имам една нова професия, гладен няма да умра, може и треньор на стана. Аз не се опитвам да съм всезнайко, включително да редя състава, да правя тактики и да диктувам смени. Никога не се е случвало подобно нещо. Влизал съм в съблекалнята само веднъж, срещу белгийците, негърчетата от Беверен. От края на 2008 година Петков е изключително неубедителен и това се видя от многото голове, които започнахме да пускаме. Не искам да го виня персонално, но всички си спомняте, че последният ни опит да влезем в Шампионската лига приключи в 12-ата минута тук на “Герена”, заяви Батков в ефира на Ринг БГ.

“Моя груба грешка е, че не го продадохме миналото лято, винаги съм смятал, че е основен футболист и има още какво да даде на “Левски”. Това, което се случи в Лисабон, беше позор. Не съм говорил след мача какво да правим с него, но просто се тюхкахме и вайкахме, защо не сме взели по-рано Акалски. Не съм си правил труда да проверявам, дали е залагал, или не. Няма защо да е недоволно обиденото момче с 80 хиляди евро компенсация. Взимаше по 180 хиляди евро годишна заплата до 2009-а и 156 хиляди евро след данъците за 2010 година. Няма никога вечната Амбър, това е персонаж от литературата. В момента имаме трима добри вратари, гледам как се адаптира Пламен Илиев. Уверявам ви, че “Левски” отново ще има добри вратари. Георги Петков да не ми говори за сътресения. Това едва ли е в състояние той да го измисли, внушено му е от неговите приятелчета, той няма толкова акъл това да го каже. Няма начин да не бием ЦСКА. Дори и да не ги бием, пак ще бъдем шампиони, бъдете спокойни”, допълни адвокатът.

Батков коментира и скандала с Базил Де Карвальо: “ Ние имахме доброто желание де го привлечем, в негово лице единствено виждахме заместник на гара Дембеле. Направихме необходимото, разговаряхме с играча, уговорихме личните му условия. До трансфер не се стигна заради причина, която е добре известна. Оказа се, че футболистът е с хроничен проблем. На нас не ни бе съобщено, че е планирано да се прави операция във Франция. При очерталата се ситуация спряхме всички действия и трансфер не бе осъществен. Интересното в случая е, че от една страна “Левски” остана без футболист, от какъвто се нуждаехме, а от друга страна Локомотив прие, че това не е техен играч. А това не е така, тъй като по регистърът на УЕФА и по регистъра на НОИ те имат работник – Базил де Карвальо. Ние поискахме документ от БФС за делото, което ще води Локомотив срещу нас. Имаме преговори и представяне на футболиста, но всичко показва, че той не е наш. Нямаме нито негов договор с клуба, нито контракт между двата клуба.”

“Случаят има две страни, едната е строго формална и юридическа, по която нямам притеснения, другата е морална. Единственото, което имаме подписано с футболиста е уточнение на личните условия на Базил, на които има неговият подпис и този на агентката му. Това се нарича анекс. Имаме уточнени условия между двата клуба, но нямаме подписан договор, а и такъв договор не може да влезе в сила, когато няма личен контракт. Футболистът няма личен договор с нас и в момента е неизвестно на кой е, но в никакъв случай не е на “Левски”. Ние претендираме мениджърката да върне комисионната в размер на 30 хиляди евро, която побърза да прибере. Нека да ни съдят, аз нямам никакви притеснения, аз съм един от нелошите адвокати, а и използваме най-добрите колеги”, допълни босът на “сините” по въпроса с Де Карвальо.

“Никой не обели нито дума за негова хронична контузия, наша грешка е, че не направихме достатъчно разузнаване и наша грешка е, че когато се прави основен медицински преглед, докторите, включително и специалисти от Пирогов, не погледнаха органи и части от тялото, които обикновено не влияят на футбола. Защото кой може да предположи, че човек може да има проблеми в раменната става. Той получи травма още на 2-ата минута, след като бе представен. Базил заяви след контузията, че това му се е случвало няколко пъти в Локомотив и с предпазни средства е играл. Решихме пробите да продължат, но за жалост знаете, че 4 дни след това ситуацията се повтори и тогава той каза, че не може да продължава. Допълни, че ще се подложи на операция, която е била планирана. На мой въпрос към колегата Динев: “Абе, Коко какво става, на тоя футболист му се вади рамото”. Той ми каза, че е имало такива проблеми, но е играл в 15 мача и допълни: “Върни ми го, аз ще го дам на еди кого си.” Тогава обаче не се бе случило второто изваждане на рамото и прецених да го оставим. За мен въпросът е решен, аз не се притеснявам от дело във ФИФА, да е жив и здрав техният съветник по делата, дай Боже и той да спечели дело във ФИФА. Ние сме проверили всички възможни рискове, абсолютно прави сме. ФИФА ще се произнесе в порядъка на година и половина. Аз на всичкото отгоре се чувствам изигран”, каза още Батков.

“Гара Дембеле направи бум и съвсем естествено привлече вниманието. Заявявам ви най-отговорно интерес към него имаше, има и сега. Със сигурност го искаха няколко клуба от Висшата лига, Серия “А”, от Бундеслигата и дори само заявен интерес от Примера дивисион, както и от Шотландия. Ние имаме четири оферти за него, но големият проблем е, че преди юли 2010 той няма много впечатляващи моменти в биографията заради двата момента, които са петна в неговата биография – случая в Италия и този тук, с алкохола и книжката. За жалост до снощи всички предложения бяха за наем плюс опция или придобиване на част от правата. Аз не съм съгласен на това, а и самият футболист не е възторжен от тези предложения. От снощи вече има предложение за трансфер, но по-вероятно Гара ще остане в “Левски”. Нека си доиграе сезона, да вдигне титлата и купата, да направи дубъл, да вкара още 10-15 гола. През лятото при вече по-различна ситуация ще бъде много по-спокойно да го продадем. Аз ще направя максимум усилия да го запазим за квалификациите на Шампионската лига. Имам индикации за оферта, която не се отказва. Ако тя дойде, няма как да я откажа. Нещата обаче вече отиват към финал, 31 януари е срокът, дотогава чакаме”, завърши собственикът на “Левски”./БЛИЦ