Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙM 2!

Тодор Батков призна, че миналогодишното първенство и третото място на "Левски" в крайното класиране му е струвало 12 милиона лева. Адвокатът говори пред "Нова Телевизия" за заплатите на "сините" футболисти, за тайнствения нападател, който се очаква да пристигне, за войните в българския футбол и за "черното тото".

- Казахте след края на първенството, че това е най-скъпото трето място. Колко платихте?
-
Сезона ми струваше 12 милиона лева за смешното трето място,. От футбол в България не се печели. 12 милиона за себедоказване, хоби, его и т.н. ... “Левски” не е да си купиш билет за кино и ако не ти хареса ставаш и си тръгваш. За 12 поредна година започваме с оптимизъм, да видим какво ще стане....

- Ако някой даде 15 милиона лева ще продадете ли отбора?
-
Офертата е валидна. Аз не съм се стремял да стана собственик, ситуацията беше такава през 2004 година. Ако не бях аз “Левски” щеше да се разпадне.

- Наистина ли плащате по 20 000 евро заплати на някой футболисти?
- Не, но за някой футболисти, които сега взехме, сме близо до тези суми.

- Кой е централният нападател, който толкова много чакате, и на който упорито отказвате да назовете името?
- Става дума за централен нападател, който е титуляр в младежката гарнитура на много много силна европейска страна.

- Колко струваше селекцията до момента?
- Селекцията до момента не е скъпа, платихме само комисионни, защото взехме главно свободни агенти. Около 300-400 хиляди евро. Ако стане с новия нападател ще се вдигне още толкова.

- Нормално ли е това да се дават толкова много пари? За нормалните хора това е страшно много.
- Тук говорим за част от лицето на България. Както имаме интересен премиер и чаровни министри.. Футбола не е просто спорт, той е нещо всепоглъщащо. Почти няма партньор, клиент или колега, с който да не говорим за футбол. Критериите са силни клубове, силен национален отбор и отделни индивидуалности. Но за момента имаме само Бербатов и нищо друго.

- Кой управлява “Левски”?
- Вие сами си отговорете. Аз съм мажоритарен собственик, притежавам 90 процента от акциите на клуба. Прекалено много се идентифицирах с клуба, всичко минаваше през мене, аз давах разрешение за всеки разход над 50 лева. Една от големите промени е, че намерих и доверих изцяло управлението на човек, който е изключително амбициозен. Той не е левскар, но работи усилено и е голям професионалист. Решихме този път да не залагаме на доказан левскар. Аз реших да се отдръпна рязко, но по всички големи въпроси се иска моето мнение.

- Вие сте били склонен да върнете Наско Сираков и Мъри Стоилов, какъв беше проблема тогава, защо не стана това?
- Ние почти се договорихме с Мъри. Казах му да си стиснем ръцете, а той каза: “Ама не може ли и Наско?”. Казах му: “Мъри, ти си способен да дружиш с когото и да е, да ползваш мнението на когото и да е, да искаш съвет от когото и да е. Но не може Сираков да бъде в клуба под каквато и да е форма.”. И така приключихме. Всеки има място в историята на “Левски”, но както всичко в живота - няма нищо вечно.

- Защо продължава този конфликт със Сираков?

- Аз конфликт с Наско нямам,. Нито “Левски” има конфликт с него. Не искам да коментирам, защото пак ще тръгнат какви ли не неща, той ще коментира във “Фейсбук” и така. Тази страница е затворена.

- Илиан Илиев лесно ли се съгласи да води “Левски”?
- Не. Това беше трети опит в годините. Той е левскар, легенда , много успял футболист и се радвам, че най-накрая е тук.

- Какво се случва с “Левски? Защо загубихте титлата? С какво е по-добър Лудогорец?
- Лудогорец дойде от нищото с амбициозен президент, добър треньор, не лоша селекция. Просто стечение на обстоятелства. Те нямат Сираков, Борето (Даниел Боримиров). Лудогорец е явление за целия регион, не само за Разград. Имат спортни качества. След първия мач с тях, който загубихме с 1:2, ми донесоха нашето разузнаването за тях и тяхното за нас. Нашето беше страница и половина, тяхното беше 8 страници. Те работят повече.

- Защо футболът е на това ниво? Вие заподозряхте собствените си футболисти (0:5 от Спортинг Лисабон) за черно тото....
- Вярвам, че имаше такова в мача. Имаме индикации, имам информации, но нямам доказателства. Но това беше позор. Едно е да паднеш от Барселона с 5:0 с приятен футбол, друго е да си жалък и смешен благодарение на..... Това е подигравка с хората, с колегите, с мен и с парите ми.

- Христо Йовов е обиден от обвиненията....
- Аз отговарям за думите си.

- Кой ви изпързаля в Казанската афера?

- Аз го казах. В дъното е един международен мошеник от руската престъпност, който се беше направил на футболен мениджър. Беше поканен от нашия вечен враг по футболни въпроси. В хода на общуването възниква идеята да изпързалят “Левски”. И така. Добре са преценили финансовите трудности, които имах, хората на които се доверявам. Всичко беше изчислено. Не знам дали има разследване. Никой не ме информира. Но те нещата се връщат, има един отгоре, който вижда всичко.

- Как гледате на войните в българския футбол? Христо Стоичков срещу Боби Михайлов...
- И двамата са големи имена. Единият - където и да отида по земята, казват Стоичков и т.н. Знаят го в цял свят. Да седнат и да си стиснат ръцете и да продължаваме. Двамата си имат кусури, не са идеални. Ще има един губещ и това е българският футбол. Боби е много уважаван човек.

- Ако се наложи да вземете страна?
- Едва ли ще стигнем до там, но има устав, който е смешен. Не искам да обиждам никой, но ние имаме един глас, колкото имат и всички останали 460 членуващи отбора. “Левски” и футболен клуб от долните дивизии имат еднакви гласове, разни регионални шефове имат глас. Това не е редно. Трябва да се седне да се говори честно и открито.

- Има ли футбол в България?

- Има, има...Разликата между нас и европейския футбол се задълбочава. Надеждата е в детско-юношеските школи. Ние, както и няколко клуба с традиции и Лудогорец трябва да поведем нещата към промяна.