Очаквано, но и унищожително е желанието за реставрация на стария формат на Първа лига. На първо място трябва да признаем, че е логично борещите се да не изпаднат да искат минимизиране на шансовете това да се случи, пише "Мач Телеграф".

Какви очакваме да бъдат резултатите от този референдум по никое време, които ще бъдат хвърлени на масата на Изпълкома? Най-логичното е осемте отбора от втората част на класирането да пожелаят връщане на регламента с 16 отбора. Да, но това е все едно подсъдимите сами да определят присъдата си!

Лошото е, че тази частна и дори половинчата изгода за един или два отбора в крайна сметка ще доведе до деградация на цялостното ни първенство. Нашият шампионат бе един от първите в Европа - заедно с Белгия и Дания, в които бе въведен плейофен модел, а тази практика постепенно завладя и повечето първенства, които са с коефициент на УЕФА между 8-о и 30-о място. И когато сме били новатори в поне едно прогресивно решение, когато сме погледнали бъдещето в този аспект, да се върнем в тинята, е и самоубийствено, и безкрайно тъпо.

 Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Моделът с плейофи в efbet Лига представя кристални привилегии на атрактивния футбол, на емоционалния развой, на по-добрия финансов резултат за клубовете. Няма съмнение, че наличието на първа шестица и втора осмица ще накара всеки един отбор до края на шампионата да бъде мобилизиран и да изстисква най-доброто от себе си за удоволствието на феновете, независимо дали става дума за определяне на евроквотите или за изпадащите. Голям бонус за интригата е, че този регламент противопоставя във втората си фаза равностойни отбори, така стойността на шампиона, втория и третия ще е получена след много по-обективна битка.

Липсата на освободени от задължения към крайното си класиране отбори ще изключи опасността от черно тото, което е огромен принос на настоящия модел. Да не говорим, че една реставрация на стария формат ще намали рейтинга на първенството значително и ще накара телевизията, държаща правата, да редуцира парите за права. Това пък може да е фатално за по-малките отбори и така, за да бъдат спасени един или два изпадащи, да бъдат вкарани в шоковата зала 6-7 тима.

Купа на България - сезон 2020/2021
efbet Лига - сезон 2020/2021
Класирането в първенството