Националният ни отбор по плажен футбол разпространи открито писмо до министъра на спорта Красен Кралев и президента на БФС Борислав Михайлов. "Трикольорите" молят за помощ в набирането на нужните финансови средства, за да могат да представят родината на престижния турнир - Евролига 2019. Тимът си извоюва правото да участва във финалите на надпреварата, но към момента няма средства.

Отворено писмо от националния отбор на България по плажен футбол:

До министъра на спорта г-н Красен Кралев
До президента на БФС г-н Борислав Михайлов
До спортната общественост в България

Националният отбор по плажен футбол няма да вземе участие на финалите в Евролигата, въпреки, че спечели това право с игра и резултати. Липсата на средства е причина за стигане до тази безпрецедентна ситуация - националният отбор на страната по плажен футбол да се откаже от участие на финалите в надпреварата, за които се класира, след изиграването на срещите от първия квалификационен етап в турнира. Според информацията, която получихме, сумата за участие на отбора на финалите в Португалия е непосилна за БФС.

През пролетта, когато се правеше календарът за 2019 г., от Аматьорската футболна лига ни информираха, че ще участваме само в Евролигата, тъй като няма средства за останалите два силни за годината турнири - квалификациите за световното първенство и световните плажни игри. От там ни увериха, че ако се класираме за финалите на Евролигата, ще участваме в тях.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Надяваме се да се намери решение да защитим спечеленото на терена право да бъдем сред най-добрите отбори в Европа! Нещо, което се е случвало на много малко национални футболни отбори на България в последните години.

Вярваме, че усилията на всички свързани с достигането до заключителната фаза на турнира, няма да се окажат наразни!

В турнира участват общо 28 отбора от Европа, разпределени в две дивизии според коефициента и класирането от предната година. България е в Дивизия "Б", където са общо 16 отбора, които след жребий бяха разпределени в 4 групи от по 4 тима. Регламенът предвиждаше победителите във всяка група и трите най-добри втори отбора, плюс последния от Дивизия А да участват на финалния кръг, който ще определи отбора, който догодина ще играе в елитната група.

Между 5 и 7 юли България изигра своите срещи от предварителна група 1, в които записа две победи над Норвегия с 5:1 и Дания с 4:3 и загуба от Грузия с 3:4. На 16-18 август се изиграха и останалите три групи, след които бе изготвено крайното класиране и Гърция, Унгария, Чехия, Грузия, Румъния, Казахстан и България спечелиха квоти за финалния турнир. От надпреварата отпаднаха Естония, Литва, Финландия, Норвегия, Англия, Холандия, Дания, Сърбия и Молдова.

През миналата година България спечели първа купа в плажния футбол, след като победи последователно в турнира отборите на Андора с 10:1, Чехия с 6:3 и Норвегия с 5:3. На финалния етап България стигна до третото място в крайното класиране за дивизията и 15-о в общото на всички държави в Европа, след като загуби от Румъния и победи отборите на Норвегия и Англия.

Класирането на финали в Дивизия "Б" е трето поред за България и общо четвърто в едва шест участия в турнира.

Надяваме се, че ще се намерят средства да защитим честта на родния спорт, да имаме възможността да отидем и се борим за извоюваните във времето позиции и да ни бъде дадена възможност да реализираме труда, който полагаме от доста дълго време в спорта.

Най-голямата загуба за един спортист е да му се отнеме правото, спечелено на спортния терен!

С Уважение,
Национален отбор на България по плажен футбол, спечелил правото да играе на финали в Евролига 2019