Българският футболен съюз бе домакин на международна партньорска среща по „Еразъм +” проекта FAIRER COACHING ("По-справедливо треньорство"), в който централата си партнира с 5 международни участника в лицето на Assist Associazione Nazionale Atlete Aps, International Council for Coaching Excellence (ICCE), Finnish Coaching Association, ENSGO и Alice Milliat Association.

От страна на БФС в срещата се включи Сани Панева (Мениджър Програми стратегическо развитие, Мениджър Екологична и социална устойчивост), а събитието протече в рамките на двудневна дискусия в Национална футболна база „Бояна“.

Целта на проекта FAIRER COACHING ("По-справедливо треньорство") е да допринесе за изпълнението на ключовия приоритет на програма "Еразъм+" - "Приобщаване и многообразие във всички области на образованието, обучението, младежта и спорта", и по-специално да се справи с хоризонталния приоритет в областта на спорта "Насърчаване на образованието в спорта и чрез спорта - повишаване на качеството на треньорите и персонала": действието има за цел да повиши равенството, приобщаването, разнообразието и справедливостта на треньорската дейност в европейската спортна система чрез насърчаване на приобщаващ и равнопоставен цялостен модел на треньорската дейност, като даде възможност на самите треньори и по-специално на тези, които работят с млади спортисти и младежки сектори, както и на спортните организации и институции да работят за постигането на тази цел и следователно за по-балансирана треньорска система в Европа.

Чрез комбинирани действия за изграждане на капацитет, повишаване на осведомеността и работа в мрежа сред треньорите, спортните организации, спортното общество в Европа проектът иска да засили сътрудничеството между треньорите и организациите, които ги представляват и наемат на работа, за да подобри въздействието им в преодоляването на неравенствата и изкривяванията, които все още съществуват в много различни области на тази роля, да осигури положително представяне на треньорската професия, което ще допринесе за повишаване на качеството на образованието, предлагано на треньорите, и на цялостната спортна система в Европа.

Като част от проекта е предвиден и курс за електронно обучение, който има за цел да даде възможност на треньорите, работещи с младежи в масовия спорт, да насърчават равенството, приобщаването и да предотвратяват обидно или дискриминационно поведение в спорта.

Курсът е насочен и към подкрепа на жени и спортисти с увреждания, и предлага на треньорите умения и знания за създаване на приобщаваща среда и насърчаване на положителни треньорски практики.

Треньорите ще се включат в партньорско обучение, ще обменят опит и стратегии в страните от ЕС, като изградят подкрепяща мрежа за дългосрочно въздействие.

В този курс се прилага подход, ориентиран към личността, като се укрепва капацитетът на треньорите и техните асоциации за насърчаване на положителна, приобщаваща спортна среда в цяла Европа, като се гарантира устойчивост на въздействието му след края на проекта.

„За нас бе изключително удоволствие да сме домакин на поредна международна партньорска среща по „Еразъм +”. С проекта FAIRER COACHING ще бъдат насочени значителни усилия в посока повишаване на осведомеността и работата в мрежа сред треньорите, спортните организации и спортното общество в Европа. БФС продължава да изпълнява ангажиментите си към своите международни партньори и оказва пълна подкрепа по изпълнението на заложените цели“, сподели Сани Панева.