На свое заседание днес в Сливен Изпълнителният комитет на БФС реши следното:

1.Одобри предложенията на Съдийската комисия към БФС за международни съдии за 2010 година, както следва:
Главни съдии:
1.Антон Генов
2.Станислав Тодоров
3.Николай Йорданов
4.Ангел Ангелов
5.Александър Костадинов
6.Георги Йорданов
7.Христо Ристосков

Асистенти: Никола Джугански, Николай Ангелов, Веселин Мишев, Иван Вълчев, Николай Петров, Венцислав Гаврилов, Тихомир Боболов, Крум Стоилов, Георги Славков, Диян Вълков, Иво Колев, Александър Дамянов

ЖЕНИ
Главни съдии: Анелия Синабова, Донка Желева-Терзиева, Камена Георгиева, Димитрина Милкова
Асистенти: Екатерина Маринова, Йорданка Корчева, Гергана Видова, Деница Крумова

ФУТЗАЛ: Борислав Колев, Траян Енчев, Калин Кинов

ПЛАЖЕН ФУТБОЛ: Стоян Алексиев, Петьо Пушкаров

2.Изпълнителният комитет на БФС гласува да се отпусне сумата от 10 000 лева за подпомагане лечението на футболиста от Спартак (Вн) Иван Найденов, на когото предстои бъбречна трансплантация. Същата сума ще дари на пострадалия и Управителният съвет на Професионалната футболна лига.

3.Насрочи за 30 септември пресконференция, на която да бъде даден отчет пред обществеността за дейността на новосъздадения Арбитражен съд към БФС, както и да се информира за механизмите, по които структурата ще работи занапред

4.Президентът на ПФЛ Валентин Михов информира членовете на изпълкома за срещата в Брюксел по лицензирането на професионалните футболни клубове за сезон 2010/2011, на която присъства заедно с изпълнителния директор на БФС Борислав Попов.

5.По повод разгорялата се в обществото дискусия около дължими неплатени данъци от професионални футболни клубове към държавния бюджет Изпълнителният комитет на БФС се чувства длъжен да заяви следното:
Българският футболен съюз бе обект на обстойна данъчна ревизия, която продължи няколко месеца. Резултатите от нея показаха, че цялата документация е в рамките на предвидените от закона процедури. Българският футболен съюз лицензира футболните клубове на базата на попълнена декларация, в която строго се следи за изискванията по лицензиране на ФИФА и УЕФА. БФС обаче не разполага с правомощия да разследва данъчната политика на който и да е клуб, нито да прави насрещни проверки на базата на попълнените декларации. Във всичките си действия Българският футболен съюз е оказвал пълно съдействие на органите на прокуратурата, Националната агенция по приходите и всички останали органи, които се занимават с проверката на финансирането във футбола. Така ще бъде и занапред.
Българският футболен съюз би желал да напомни, че огласените резултати за задлъжнялост на професионалните клубове от "А" група са на базата на приключила проверка, която бе стартирана от предишния състав на Министерски съвет начело със Сергей Станишев през лятото на миналата година, именно на базата на действията на БФС и УЕФА по отнемане лиценза на ПФК ЦСКА АД за участие в европейските клубни турнири през юни 2008 година

В заключение трябва да се каже, че поставянето под общ знаменател на всички футболни клубове е неуместно, най-малкото поради факта, че част от тях са абсолютно коректни платци към държавния бюджет. Хората, които инвестират във футбола и спорта в България, и без това са останали твърде малко, за да бъдат квалифицирани прибързано като обща маса.

Пресслужба на БФС