БФС отвърна на ЦСКА по повод сагата с мачовете срещу „Левски“ за Купата на България. След решение на СТК вчера стана ясно, че първата среща е на 16 ноември, а не на 17-ти, както първоначално двата клуба се бяха разбрали. Заради промяната с един ден от ЦСКА разпространиха декларация, чрез която заявиха, че спират футболистите си за юношеските и младежки национални отбори. По-късно пред БЛИЦ членът на Управителния съвет на ЦСКА Иво Котев заяви, че промяната е дошла по предложение на Атанас Караиванов, който „изкомандва ЦСКА и „Левски“.

Ето декларацията на БФС:
Българският футболен съюз категорично осъжда разпространената вчера, 01.11. 2013 г., декларация от ПФК ЦСКА АД, с която се заявява намерение за бойкот на националните отбори на България. Представителните отбори на България би трябвало да са над всичко и най-вече над тясно клубните интереси, които прозират зад въпросната декларация. Повод за поредното нагнетяване на излишно напрежение стана насрочването на първия осминафинал от Турнира за Купата на България между ЦСКА и Левски за 16.11.2013 г., събота, вместо за 17.11.2013 г., неделя. Преди всичко Българският футболен съюз би искал да напомни, че според чл. 44 на Наредба за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2013/2014 "промени в програмите за провеждане на срещите от професионалния футбол могат да се правят само по изключение и единствено по преценка на администриращия орган".

Администриращият орган в Турнира за Купата на България освен БФС е Професионалната футболна лига, по чието предложение Спортно-техническата комисия на БФС насрочва мачовете за купата. Според Наредбата за промени в програмата съгласие на клубовете изобщо не е необходимо. Въпреки това, за да спази духа на феърплея и за да покаже за пореден път своята готовност за диалог, Направление "Спортно-техническо" към БФС организира среща с представители на Левски, ЦСКА, ПФЛ и фирмата - собственик на тв правата, "Футбол ПроМедия", на която да бъде постигнато съгласие за датите на двата осминафинала. Работното предложение на "Футбол ПроМедия" и TV7 бе мачовете между Левски и ЦСКА да се изиграят на 16.11. и 20.11.2013 г., както личи и и от прикачения документ.

2.jpg

Втората дата бе категорично отхвърлена от клубовете, след което представителят на "Футбол ПроМедия" напусна срещата, заплашвайки със санкции при неизпълнение на исканията на телевизията - носител на тв правата. В крайна сметка благодарение основно на Българския футболен съюз бе постигнат компромис и всички страни се обединиха около решението мачовете да се изиграят на 17.11. и 19.12. 2013 г. За което бе подписан и протокол. Становището на "Футбол ПроМедия" и TV7 обаче категорично отхвърли варианта за мач между Левски и ЦСКА в неделя, 17.11., както личи от писменото предложение на Професионалната лига за окончателната програма на 1/8-финалите в турнира за Купата на България и от писмото на "Футбол ПроМедия".

4.jpg

В случая Българският футболен съюз няма никаква вина, освен че се опита чрез диалог между всички заинтересовани страни да намери решение. За съжаление за пореден път се появиха хора, които предпочитат да създават напрежение чрез медиите, вместо наистина да работят за намирането на компромис. Оставаме с впечатлението, че става дума за някаква задкулисна игра, чиято далечна цел няма нищо общо с промяната с един ден на определен мач, а по-скоро става дума за съзнателно търсене на конфронтация и манипулация. Българският футболен съюз категорично не приема поставянето на ултиматуми, особено засягащи интересите на националните отбори на България. Съгласно член 20, ал. 6 от Наредбата "на ПФК/ФК, който не освобождава безпричинно състезател, повикан в различните национални отбори, на официална дата на ФИФА, се налага имуществена санкция в размер на 10 000 лева".