Българският футболен съюз, Професионалната футболна лига и Асоциацията на професионалните футболисти подписаха Споразумението за Колективния трудов договор, с който ще се защитават правата на състезателите от „А” и „Б” групите.

Днес в централата на БФС президентът Борислав Михайлов, изпълнителният директор Борислав Попов, президентът на ПФЛ Стефан Капралов и президентът на АПФ Дончо Донев подписаха официално споразумението.

“Колективният трудов договор е резултат от Меморандума за сътрудничество между трите организации, подписан преди три години, за подобряване на българския футбол. С него се регламентират правата и задълженията между заинтересованите страни, като сключването му е препоръка на Кодекса на труда”, заяви изпълнителният директор на БФС Борислав Попов.

В предмета на договора влизат всички права и задължения на футболистите – минимални възнаграждения, отпуски, недопускане на употреба на допинг, минимални осигуровки, възможност за обучение по време на сезона, недопускане на манипулиране на срещи.

„Ние нямаме законови лостове да налагаме максимален праг на заплатите на футболистите. В контракта регламентираме само минималния праг. Въпросът е футболистите да са защитени”, каза Борислав Михайлов.