Българският футболен съюз използва официалния си сайт, за да поздрави Етър за 100-годишния юбилей от основаването на клуба. От футболната централа припомнят, че днес от 19:00 часа ще се проведе демонстративен мач между Звездите на Етър и Звездите на България. Това е кулминацията по тържествата за юбилея и участие ще вземат редица играчи, останали в историята на великотърновския и българския футбол.

ОФИЦИАЛНОТО СЪОБЩЕНИЕ НА БФС
Днес се навършват 100 години от основаването на ФК “Етър”, а Българският футболен съюз поздравява цялото футболно семейство на Велико Търново!

Всичко започва на 24 април 1924 г., когато в сградата на тогавашната Девическа гимназия във Велико Търново се свиква Общо събрание на футболните деятели. Целта на събитието е съществуващите вече клубове в града да се обединят. Всички присъстващи гласуват единодушно, а след това се провежда дискусия за името на бъдещия клуб.

“Събранието беше много бурно и масово посетено. Направени бяха три предложения за име на новия обединен клуб – “Янтра”, “Орлов връх” и “Етър”. След много горещи спорове клубът получи славянското име на река Янтра – “Етър”, разказва в спомените си Никола Илиев. От този ден започва историята на “болярите“, изпълнена с много славни страници.

Незабравими за всички привърженици остават шампионската титла и Купата на БФС през 1991 г. Цяла България пък помни и се гордее със създаването на петима емблематични национали. Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Илиян Киряков и Бончо Генчев записват със златни букви имената си и донасят на всички привърженици куп незабравими мигове, сред които и най-големия успех – четвъртото място на САЩ’94.

“Етър” ще отбележи своя стогодишен юбилей с богата програма, гвоздеят на която е двубоят под надслов “Звездите на Етър“ срещу “Звездите на България“. Дългоочакваният мач е в четвъртък, 25 април, от 19:00 ч. на стадион “Ивайло“.

Честит юбилей, “боляри“!