БФС ще предложи нов договор на селекционера Лотар Матеус още преди края на евроквалификациите. Това означава, че във футболната централа са доволни от работата на германеца и офертата ще е факт независимо от крайния резултат. Информациите са от днешната спортна преса. В същото време обаче БЛИЦ научи, че Матеус се дърпа и не иска да удължи контракта си, което значи, че се разделя с националите.

Настоящият договор на Лотар изтича през ноември, но самият той неотдавна заяви, че е готов да води отбора и следващия цикъл, като дори обеща да ни класира на Световното през 2014 година в Бразилия. След равенството с Черна гора (1:1) шефът на централата Боби Михайлов обобщи, че е доволен от работата на селекционера. Очаква се преговорите между двете страни да стартират след 20 дни, когато треньорът ще се върне от почивка с новата си изгора Йоана Тучинска.

Договорът, който БФС смята да предложи, е именно за световните квалификации и ще има опция за автоматично подновяване при класиране. Такава опция има и в настоящия контракт на бившия капитан на Бундестима. По неофициална информация, на Лотар ще бъде предложено увеличение на заплатата от 20%. Този бонус е предвиден и като клауза в договора, ако Матеус класира отбора за финалите.

Футболният съюз обаче е доволен от работата му и ще го предложи, независимо от изхода в квалификациите. Това означава, че Матеус ще получава 36 000 евро, а не както досега - 30 хиляди. Дори при това положение немецът ще остане сред ниско платените национални селекционери. За сравнение Берти Фогтс получава 1,2 милиона евро на година като треньор на Азербайджан, което прави по 100 000 месечно. Селекционерът ще получи и бонус от 500 000 евро, ако класира отбора на финали.

БФС иска да стартира бързо преговорите за нов контракт и заради притесненията, че името на Матеус непрекъснато е набъркано сред вариантите за нов треньор на отбори от Първа и Втора Бундеслига. През последните месеци Лотар бе пращан къде ли не от немските медии - като се почне от Мюнхен 1860, мине се през Айнтрахт и Нюрнберг, за да се стигне дори до Байерн. А този интерес изглежда основателен, като се има предвид, че от седемте мача при Матеус отборът има само една загуба, и то от Сърбия в контрола (0:1).