Кога най-после в БФС ще свалят очилата на илюзията и ще прогледнат? Кога най-сетне футболните босове ще осъзнаят, че Мъри не става, не може и не бива да води националния отбор? Удължаването на неговия договор си е чиста шуробаджанащина. Станимир Стоилов остана начело на България не защото е добър треньор, а поради една единствена причина – зад неговия гръб стоят приближените му Наско Сираков и Борислав Михайлов. Контролата с Полша бе поредният знак, че с Мъри ще я докараме до кривата пътека, откъдето следва ново катурване в пропастта. Във Варшава “А” тимът ни игра без лик, без идея, без капчица разнообразие, а селекционерът си стоеше кротък като агънце край тъча, сякаш не поляците, а ние водехме в резултата.
Продължавам да твърдя, че извадихме луд късмет при жребия за европейските квалификации. Жребият наистина е чудесен, само дето треньорът ни не е такъв. И ще бъде истинско престъпление, ако не се класираме. Не и обаче с Мъри Стоилов начело. Та нима можехме да очакваме по-добър късмет от този – да попаднем в една група с Англия, Швейцария, Уелс и Черна гора. С наличието на тези футболисти второто място ни е в кърпа вързано. Ала с този селекционер пак ще сме втори, но отзад напред в класирането.
Мъри спокойно си прибира дебелата заплата и се оправдава с дефицита на играчи и с липсата на хъс у Бербо, Стенли и останалите. Докога Стоилов ще се крие зад този кекав и прозрачен параван, зад който лъщи треньорската му некадърност? Докога? На домакина или на доктора ли е задачата да селектира правилно футболистите и умело да ги нареди на терена? Това си е задача на Мъри, но истината е че той не умее нито да подбира, нито да нарежда най-точната единайсеторка в зависимост от противника. Откакто Стоилов пое националите, най-големите дупки зеят между бековете и външните халфове. Там комуникацията е изпарена, което позволява на съперника да нахлува по фланговете и да застрашава вратата ни. Треньорът се опитва да ни внуши, че нямало добър ляв защитник у нас. Нищо подобно – Костадин Стоянов е верният избор. Велизар Димитров пък незнайно защо ту не е викан, ту пък се появява резерва, като неговата сила не е по крилата, а зад нападателя. А мястото на Станислав Ангелов е навсякъде другаде, но не и в центъра на защитата. 
За съжаление Станимир Стоилов е на път да се превърне в екзекутор на едно залязващо поколение в лицето на Бербатов, Стилиян и Мартин. Именно заради Мъри пропиляхме класиране поне на бараж за предстоящото световно първенство в ЮАР. Тогава жребият отново бе добър, но Стоилов не можа да победи Ейре в София, а в Кипър буквално му разказаха играта. Или май самият той я “разказва” на националния отбор?
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ