Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ!

Всички отбори от “А” група получиха лиценз за новия шампионат, но има вариант, макар и минимален, част от тях да не започнат сезона. Това обясниха за БЛИЦ източници от футболния съюз.

Лицензирането е извършено на база финансовото, материалното, административното и спортно-техническото състояние на клубовете към 31 декември 2011 година.

Всички дългове, генерирани след тази дата, не са взети под внимание при решението за издаване на лицензи.

От футболния съюз обаче са забелязали много тревожна тенденция. Клубовете висят с пари към държавата. Реално няма нито един отбор в България с абсолютно изрядни финанси. За това Изпълкомът на БФС ще приеме безпрецедентно решение: Отборите от “А” и “Б” група ще бъдат поставени под мониторинг от страна на Лицензионната комисия.

Това означава, че във всеки един момент Лицензионната комисия ще може да изисква справка за актуалното състояние на клубовете. Ако тя установи, че има опасност даден отбор да не може да завърши първенството, ще може своевременно да му отнеме лиценза. Не е изключено първата проверка на актуалното състояние на клубовете да бъде направена още преди началото на сезон 2012/2013.

Другото нововъведение е, че отбор, загубил професионалния си лиценз, ще бъде изхвърлян в зоновите дивизии, а не във “В” група, както беше до момента.

От БФС обаче отказаха да коментират как Локо (Сф) и ЦСКА са получили лицензите си. Знае се, че двата отбора имат сериозни дългове от няколко години насам. Част от тях със сигурност не са разсрочени и ако се спазваха правилата, двата тима трябваше да останат без лиценз.

"Лицензионната комисия не е длъжна да аргументира решенията си", коментираха от футболната централа.