Представители на Българския футболен съюз ще вземат участие в поредната оперативна среща по подготовката на съвместната кандидатура на България, Сърбия, Румъния и Гърция за Мондиал 2030 и Евро 2028. Събитието ще се проведе в петък, 5 април, в сръбската столица Белград. От името на родната футболна централа участие ще вземат вицепрезидентът Йордан Лечков и координатора на проектите за домакинство на Мондиал 2030 и Евро 2028 от страна на БФС Борис Станков.

По време на уъркшопа ще бъде разискана актуалната ситуация в четирите държави по отношение на спортната база, инфраструктурата, рекламната и маркетингова стратегия и други съществени въпроси, свързани с издигането на обща кандидатура за двете мащабни домакинства. Дневният ред на срещата предвижда и предварително обсъждане на ключовите моменти, залегнали в програмата на следващия съвместен форум, който е насрочен за средата на април и чийто домакин ще е гръцкият град Солун. На него участие се очаква да вземат представители както на футболните федерации, така и на спортните министерства на четирите балкански държави.

Както е известно, в края на февруари Националната футболна база „Бояна“ в София бе домакин на третата по ред работна среща на спортните министри и ръководителите на футболните федерации на България, Румъния, Гърция и Сърбия, по време на която бе изработен текст за Меморандум за разбирателство между четирите правителства, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028 г.