Спряганият за президент на БФС Веселин Балевски даде ексклузивно интервю пред БЛИЦ. Бизнесменът, който няколко пъти е бил член на Изпълкома на футболната ни централа, има огромен опит на терена като състезател, а след това и като ръководител. Той е бивш футболист на Локомотив (Пд) и Левски, а с юношеския национален отбор е европейски вицешампион.

-Г-н Балевски, в последните дни много се коментира вероятността да бъде издигната вашата кандидатура за президент на БФС?
-Да, така е. Доста хора ми се обадиха, а някои от тях, като Венци Стефанов, даже публично обявиха, че застават зад мен. Ето вчера ми звънна Христо Бонев, който заяви, че ме подкрепя. Бонев е от хората, които никога няма да забравя и който ми подаде ръка като футболист. Бях само на 16 години, когато ме взе в мъжкия състав на Локомотив (Пловдив) и така реално стартира моята кариера в големия футбол. Вижте, ще бъда откровен с вас. Ласкае ме този интерес, но аз съм бизнесмен човек с огромни ангажименти – тук, в България, както и в Лондон. Ето сега с моята фирма откриваме нов складово-търговски център в столичния квартал „Дружба”. А за да си президент на БФС, трябва да си по цял ден ангажиран с въпросите, свързани с българския футбол. Как да оставя бизнеса си на една страна? Да, мога да съм отново член на Изпълкома. Бил съм на този пост при трима президенти – първо при Димитър Ларгов през далечната 1989 година, а след това при Иван Славков и при първия мандат на Борислав Михайлов. Мога да съм член на Изпълкома, но зависи кой ще е президент. Аз също имам свой кандидат.

Winbet - победата е емоция! (18+)

-Кой е той?
-Лъчезар Танев! Лъчо е прекрасен познавач на футбола. Доказал се е по прекрасен начин първо на терена, а след това и като мениджър, какъвто е и в момента. Говори три езика, има поглед върху футболните проблеми и знае как да помогне за предотвратяването им. Но Танев също е бизнесмен. Живее в Барселона, там си вади хляба. Има семейство, храни много гърла. Но въпреки всичко аз съм зад него.

-Как ще коментирате случилото се с Боби Михайлов и разразилия се расистки скандал на мача с Англия?
-Боби няма никаква вина затова, че някакви си десетина лумпена са скандирали нещо срещу част от английските национали. Просто си подаде оставката заради недобрите резултати на националния отбор. Все някой трябваше да е виновен... Михайлов през години доказа, че има качества на ръководител и това беше признато на Запад, след като заемаше ръководни постове в УЕФА и ФИФА. Там случайно не се попада. Там връзките не важат. Важат качествата на човека!

-Футболът ни не върви. Какви са причините според вас?
-Върви само Лудогорец и нищо друго. Върви, защото там се работи правилно. Клубовете трябва да обръщат повече внимание на децата и юношите. Тривиално звучи, но е самата истина. Но БФС няма вина в случая. Има и нещо друго – в последните години просто не разполагаме с  достатъчно талантливи и можещи футболисти. Има такива, но не са много, а малко и недостатъчно. А преди винаги сме имали плеяда от качествени играчи още на юношеско ниво.
По мое време, когато бях част от юношеския национален отбор, станахме втори на европейското първенство в Белгия. Това беше през 1977 година, когато на полуфинала разбихме Западна Германия с 3:1, а на финала загубихме от домакините с 1:2 не и без съдийска намеса.
Да не говорим за мъжкия ни национален тим, който и през 60-те, и през 70-те и 80-те беше силен. А постигнатото през 1994 година е големият връх на успехите.  Аз силно се надявам един ден това да се повтори, макар и наполовина.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ